LOADING

Type to search

Editoriale

TRUPUL PATIMILOR NOASTRE

Share

„În fața trupului lor miliarde de oameni tremură, îl răsfață, i se supun”, îi spunea Sfântul Nicolae Velimirovici ucenicului său, viitorul monah Kalist. În fraza aceasta este ascunsă toată drama şi rătăcirea lumii de astăzi. Veţi afla în zilele noastre mulţi viteji, oameni în stare să lupte pentru orice, dar foarte  uţini vor fi în stare să se ia la harţă cu povara grea a propriului trup. Mai mult decât atât, omul modern nu concepe nici un război cu sine însuşi, nu numai cu trupul său. Luptele, dacă e să le dăm, le dăm numai în afara noastră. Pentru noi avem doar stimă de sine (mai nou gonflată şi ranforsată ideologic de psihologi, ba chiar şi de unii teologi apuseni) şi, în primul rând, multă iubire.

Nu ştiu dacă citadela umană a mai fost vreodată zidită pe o atât de ridicolă idolatrie. În vremurile păgâne era venerat un panteon de zei, astăzi ne venerăm pe noi înşine. După două milenii de creștinism, lumea occidentală a ajuns mai rău decât în epoca ei păgână. Pentru că pe un zeu îl mai dai la o parte atunci când Îl afli pe Domnul cel adevărat, dar egoul propriu e de neclintit dacă e zeificat, mai ales că modernii nici măcar nu mai cred că au un suflet. Sunt doar carcase goale care rătăcesc hăbăuce prin lume. Dacă asta cred, probabil că asta şi sunt…

 

Cristian Curte

 

EDITORIALUL REVISTEI LUMEA MONAHILOR NR. 139, IANUARIE 2019, CARE POATE FI ACHIZIȚIONATĂ ȘI ÎN FORMAT DIGITAL DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/serial/archive/QKINLEGY2JDLRCZCV3OSSG5KS4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *