LOADING

Type to search

Cine suntem?

În martie 2003, când lansam revista Credinţa Ilustrată (din care au apărut doar 3 numere: martie, aprilie, mai), îmi ceream iertare pentru… întârziere. Mai exact, pentru întârzierea de 13 ani scurşi de la căderea comunismului şi până la apariţia ghidului nostru de mare tiraj, pe care lumea credincioasă l-a primit cu un uriaş entuziasm!

Era un „experiment” de presă cu totul nou: apariţia unei reviste color, în condiţii grafice ultramoderne, cu chipuri mari pe copertă, dar care vorbea despre… credinţă. Adică despre lucruri interioare, foarte serioase, dar ambalată în mijloacele exterioare ale lumii moderne. „Proba” a fost trecută cu succes, şi astfel am împlinit 15 ani (în martie 2018) de la primul strigăt al existenţei noastre media.

Cu o scurtă pauză, în august 2003 apărea din nou revista, sub numele pe care îl ştiţi până astăzi: Lumea Credinţei. Pentru primele trei numere redactor şef a fost Răzvan Ionescu (a cărui plecare o regretăm încă), apoi i-a luat locul Răzvan Codrescu, a cărui prezenţă şi prestaţie ne bucură de fiecare dată.

Din echipă mai făceau parte Silviu-Andrei Vlădăreanu, Gheorghiţă Ciocioi, Gabriel Mateescu şi Dana Fodor (ultimii doi ne-au părăsit după aprox. 2 ani; şi plecarea lor o regretăm…). Între timp ni s-au alăturat Florian Bichir şi George Crasnean. Despărţirea de Florian Bichir, după aproape 3 ani de colaborare, a adus şi ea mâhnire, dar viaţa merge înainte cu bune şi rele. Între timp ni s-au alăturat arhim. Timotei Aioanei (un câştig de proporţii, care a dura până când a fost ales în rangul de Episcop Vicar), Ştefan Ionescu-Berechet, Elena Dulgheru, părintele stareţ Valentin Mâţu, Vincenţiu Dascălu, Maria Chirculescu. Nu pot să nu-i amintesc aici pe cei care au ţinut, ani la rând, rubrici permamente şi foarte gustate de public: Arhim. Gavriil Stoica (mutat la cele veşnice) şi Cristian Tabără – nume sonor al publicisticii creştine şi prieten de nădejde al revistei noastre – chiar dacă nu a mai găsit răgazul să scrie regulat. Desigur, ocazional au semnat infinit mai multe nume la noi în revistă.

Echipa s-a completat din mers, nucleul inițial păstrându-se tot timpul. Prin contribuțiile soților Manuela și Eduard Golescu, a Marianei Borloveanu, Laurențiu Cosmoiu, Matei Schinteie, Relu Cotoban, arhim. Andrei Coroian, Flori Tiulea și, ocazional, Marina Dumitrescu, Radu Preda, Mihai Neamțu sau Teodor Baconschistilul editorial s-a îmbogățit mult, linia însă rămânând constant aceeași: jurnalism pozitiv, lucruri de substanță, analiză pertinentă a faptelor. Și lista poate continua cu încă multe, multe alte nume…

Paginarea şi prelucrarea imaginilor au fost realizate, la început, de Valentin Dan, iar de aproape 4 ani încoace de Larisa Barbu. Distribuţia directă a fost asigurată încă de la începuturi de Sorin Savin. Toată partea administrativă a fost în sarcina Ioanei Bucuroiu, iar mie, celui care semnează aceste rânduri, mi-a revenit restul. Adică nimic, sau totul – dacă vreţi.

Între timp, în 2005 apărea – pentru numai 10 numere – revista Lumea Credinţei pentru copii. Coordonatorul proiectului a fost Leon Magdan, secondat de Victoriţa Novac. După această revistă mi-a plâns pur şi simplu inima, când a trebuit să o închidem datorită dificultăţilor de distribuţie.

În martie 2007 vedea lumina tiparului Atlasul lumii creştine, proiect gestionat de Valentin Racoviţă şi Liliana Petruş. Gândit ca o călăuză pentru românii care călătoresc în lumea largă, „Atlasul” trebuia să vină în întâmpinarea dorinţei de informare a călătorului creştin. Din păcate, după 7 numere a sucombat, din motive obiective, dar şi subiective.

Bucuria cea mare a venit de la Lumea Monahilor care în iulie 2018 a împlinit un deceniu de apariţii şi nu are nici un gând să se oprească! Echipa (Cristian Curte – redactor şef, Pr. Visarion Alexa, Mădălin Iacob şi, ulterior, Isabela Aivăncesei, George Crasnean, Ciprian Voicilă, Angela Munteanu, Ciprian Răglean, Mircea Toma, Flori Tiulea) s-a profesionalizat rapid, ştiind să aducă la lumină pentru dvs., cititorii, cele mai importante sfaturi ortodoxe venite din mediul duhovnicesc al mânăstirilor. Călugării vă scriu dvs, îşi scriu unii altora; noi astfel putem păşi pe vârfuri în lumea lor, fără să-i tulburăm însă.

Neastâmpărul care ne definește a pus pe piață revista Leacuri & Rețete mânăstirești, un succes imens la marele public, care a atins cifra de 25 de numere (apare mensual). Mariana Borloveanu, Isabela Aivăncesei și părintele Efrem Băndărică (de la Mânăstirea Dervent) au făcut o echipă minunată și astfel am putut realiza un produs premium, de o ținută și seriozitate fără cusur (absolut toate leacurile prezentate sunt certificate de medicii specialiști de la Fares).

În 2016 am lansat pe piață două proiecte editoriale senzaționale (ca ținută grafică și conținut), dar care au avut o viață scurtă: e clar, nu este încă vremea lor! Dar vom reveni cu revista Case Regale, care după numai 5 numere și-a creat deja un loc în inimile cititorilor săi, aceștia colecționându-o încă de la apariție. Echipa coordonată din Cristi Iovițu (un profesionist desăvârșit), a primit suport grafic de la Răzvan Bucur. Același art director, Răzvan Bucur semnează grafica unei alte reviste pusă în circulație simultan cu prima, tot în 2016: Sfinții Ortodoxiei. Cristi Curte i-a fost “naș“, echipa formată din George Enache și George Crasnean a produs cele mai frumoase și curate pagini hagiografice moderne, iar nesusținerea masivă a revistei (din partea publicului) a dus la sistarea aparițiilor; era, într-adevăr, un produs editorial scump. Dar vom reveni noi, într-o formă sau alta!

O scurtă paranteză: în 2016 (anul celor mai mari & numeroase proiecte) am pus în circulație în… Spania revista Remedios & recetas de convento. A fost o încercare romantică de a traduce pentru publicul spaniol conținutul revistei noastre de leacuri mânăstirești. Au rezistat 3 numere (același Răzvan Bucur a semnat cele mai frumoase reviste pe care le-a produs editura noastră vreodată!, care au stârnit admirația distribuitorului spaniol Logintegral), dar lipsa de susținere a promovării a dus la sistarea aparițiilor. Echipa a fost: Mariana Borloveanu, Lidia Florea, prof. Jose Damian.

Nu pot încheia această succintă prezentare fără să amintesc de editura Lumea Credinţei care a scos deja câteva zeci de titluri importante, majoritatea cu reluări de tiraj. La editură muncim tot noi, cot la cot (aici trebuie să menționăm contribuția de excepție a lui Valeriu Vațel și Claudiei Nastase), în măsura timpului disponibil. Iar anul 2018 a fost anul cu cea mai mare producție de cărți, din istoria editurii.

Dragi cititori/internauţi, aceasta este echipa Lumea Credinţei. O garnitură de excepţie, o echipă care se poate aduna doar o dată într-o generaţie media – şi când spun asta ştiu exact ce vorbesc! Pentru că nu e totul ca ea să conţină nume sonore, condeie talentate, persoane credincioase, caractere tari. Totul e să poată lucra împreună, trăgând la acelaşi jug: informarea corectă a cititorului, destuparea minţii unora, limpezirea sufletelor altora, mărturisirea justă şi roditoare a credinţei noastre ortodoxe!

Răzvan Bucuroiu

 

Revistele noastre în date şi cifre:

  • Lumea Credinţei
  • Format A5
  • Policromie
  • Număr de pagini: 80
  • Tiraj mediu (actualizat, 2019): 10.000/lunar

Din Lumea Credinţei s-au tiparit până în prezent (ian 2019) 189 de numere (inclusiv cele 3 apariţii din seria Credinţa Ilustrată), într-un tiraj total de 2.400.000 de exemplare, însumând 15.120 pagini – o adevărată enciclopedie a vieţii ortodoxe româneşti şi internaţionale!

 

  • Lumea Monahilor
  • Format A5
  • Policromie
  • Număr de pagini: 64
  • Tiraj mediu (actualizat, 2018): 7.000/lunar

Din Lumea Monahilor s-au tipărit până în prezent (dec 2018) 138 numere.

 

Leacuri & Rețete mânăstirești

  • Format A5
  • Policromie
  • Număr de pagini: 96 + coperți
  • Tiraj mediu: 17.500 ex (mensual)

Din Leacuri & Rețete mânăstirești s-au tipărit până în prezent (decembrie 2018) 25 de numere.

Politica de confidențialitate – GDPR