LOADING

Type to search

Despre noi

Cine suntem?

În martie 2003, când lansam revista „Credinţa Ilustrată” (din care au apărut doar 3 numere: martie, aprilie, mai), îmi ceream iertare pentru… întârziere. Mai exact, pentru întârzierea de 13 ani scurşi de la căderea comunismului şi până la apariţia ghidului nostru de mare tiraj, pe care lumea credincioasă l-a primit cu un uriaş entuziasm!

Era un „experiment” de presă cu totul nou: apariţia unei reviste color, în condiţii grafice ultramoderne, cu chipuri mari pe copertă, dar care vorbea despre… credinţă. Adică despre lucruri interioare, foarte serioase, dar ambalată în mijloacele exterioare ale lumii moderne. „Proba” a fost trecută cu succes, şi astfel am împlinit 5 ani (acest text de prezentare a fost scris în 2008 – n.red.) de la primul strigăt al existenţei.

Cu o scurtă pauză, în august 2003 apărea din nou revista, sub numele pe care îl ştiţi până astăzi: „Lumea Credinţei”. Pentru primele trei numere redactor şef a fost Răzvan Ionescu (a cărui plecare o regretăm încă), apoi i-a luat locul Răzvan Codrescu, a cărui prezenţă şi prestaţie ne bucură de fiecare dată.

Din echipă mai făceau parte Silviu-Andrei Vlădăreanu, Gheorghiţă Ciocioi, Gabriel Mateescu şi Dana Fodor (ultimii doi ne-au părăsit după aprox. 2 ani; şi plecarea lor o regretăm…). Între timp ni s-au alăturat Florian Bichir şi George Crasnean. Despărţirea de Florian Bichir, după aproape 3 ani de colaborare, a adus şi ea mâhnire, dar viaţa merge înainte cu bune şi rele. Între timp ni s-au alăturat arhim. Timotei Aioanei (un câştig de proporţii!), Ştefan Ionescu-Berechet, Elena Dulgheru, părintele stareţ Valentin Mâţu, Vincenţiu Dascălu, Maria Chirculescu. Nu pot să nu-i amintesc aici pe cei care au ţinut, ani la rând, rubrici permamente şi foarte gustate de public: Arhim. Gavriil Stoica (mutat la cele veşnice) şi Cristian Tabără – nume sonor al publicisticii creştine şi prieten de nădejde al revistei noastre – chiar dacă nu a mai găsit răgazul să scrie regulat. Desigur, ocazional au semnat infinit mai multe nume la noi în revistă.

Paginarea şi prelucrarea imaginilor au fost realizate, la început, de Valentin Dan, iar de aproape 4 ani încoace de Larisa Barbu. Distribuţia a fost asigurată încă de la începuturi de Sorin Savin. Toată partea administrativă a fost în sarcina Ioanei Bucuroiu, iar mie, celui care semnează aceste rânduri, mi-a revenit restul. Adică nimic, sau totul – dacă vreţi.

Între timp, în 2005 apărea – pentru numai 10 numere – revista „Lumea Credinţei pentru copii”. Coordonatorul proiectului a fost Leon Magdan, secondat de Victoriţa Novac. După această revistă mi-a plâns pur şi simplu inima, când a trebuit să o închidem datorită dificultăţilor de distribuţie.

În martie 2007 vedea lumina tiparului „Atlasul lumii creştine”, proiect gestionat de Valentin Racoviţă şi Liliana Petruş. Gândit ca o călăuză pentru românii care călătoresc în lumea largă, „Atlasul” trebuia să vină în întâmpinarea dorinţei de informare a călătorului creştin. Din păcate, după 7 numere a sucombat, din motive obiective dar şi subiective.

Bucuria cea mare a venit de la „Lumea Monahilor” care în iulie 2008 a împlinit anul de apariţii şi nu are nici un gând să se oprească… Echipa (Cristian Curte – redactor şef, Pr. Visarion Alexa, Mădălin Iacob şi colaboratorii) s-a profesionalizat rapid, ştiind să aducă la lumină pentru dvs., cititorii, cele mai importante sfaturi ortodoxe venite din mediul duhovnicesc al mânăstirilor. Călugării vă scriu dvs, îşi scriu unii altora; noi astfel putem păşi pe vârfuri în lumea lor, fără să-i tulburăm însă.

Nu pot încheia această succintă prezentare fără să amintesc de editura „Lumea Credinţei” care a scos deja câteva titluri importante, majoritatea cu reluări de tiraj. La editură muncim tot noi, cot la cot, în măsura timpului disponibil.

Dragi cititori/internauţi, aceasta este echipa „Lumea Credinţei”. O garnitură de excepţie, o echipă care se poate aduna doar o dată într-o generaţie media – şi când spun asta ştiu exact ce vorbesc! Pentru că nu e totul ca ea să conţină nume sonore, condeie talentate, persoane credincioase, caractere tari. Totul e să poată lucra împreună, trăgând la acelaşi jug: informarea corectă a cititorului, destuparea minţii unora, limpezirea sufletelor altora, mărturisirea justă şi roditoare a credinţei noastre ortodoxe!

Răzvan Bucuroiu

 

Revistele noastre în date şi cifre:

 • Lumea Credinţei
  • Format A5
  • Policromie
  • Număr de pagini: 80
  • Tiraj mediu (actualizat, 2014): 12.000/lunar

  Din „Lumea Credinţei” s-au tiparit până în prezent (iulie 2008) 63 de numere (inclusiv cele 3 apariţii din seria „Credinţa Ilustrată”), într-un tiraj total de 1.575.000 de exemplare, însumând 4.536 pagini – o adevărată enciclopedie a vieţii ortodoxe româneşti şi internaţionale!

 • Lumea Monahilor
  • Format A5
  • Policromie
  • Număr de pagini: 64
  • Tiraj mediu (actualizat, 2013): 7.000/lunar

  Din „Lumea Monahilor” s-au tipărit până în prezent (martie 2014) 81 numere.