Altfel de saptamana

A început sătămâna ALTFEL. Haideți să o facem altfel, mai bună, mai liniștită… Că nu vrem să fim oameni buni (o imagine ipocrită, falsă, fără susținere), ci oameni mântuiți.
 
Dismas, talharul intelept
Fiind altfel, va provoc: cine este profetul Ioad (nu veți găsi nimic pe Google)? Dar Dismas? Despre Dismas vă zic eu (e și mai simplu): e un tâlhar bun. Credeați că toți tâlharii sunt răi? V-ați înșelat… Dismas este tâlharul de pe Cruce ce s-a pocăit, primul om care a intrat în rai. Și eu sunt un tâlhar față de înălțimea Decalogului, dar sper neclătinat în Azi-ul lui Dumnezeu. Păi, atunci, voi copia și eu eficienta lui rugăciune: Doamne, nu uita să mă pomenești în Împărăția Ta! Oficial, Dismas nu este canonizat, dar nu cred că asta l-a împiedicat să intre în Rai. El a intrat în Rai înainte de Rusalii, înainte de oficializarea Bisericii și a canonizărilor… Iar tâlharul rău, care nu s-a pocăit, ci hulea, se numea Ghestas. Părintele Teofil Alexandrinul îl numește pe Dismas un tâlhar înțelept: a furat veșnici
 
Altfel, mult mai consecvent, mă voi ruga pentru mama batjocorită de către fiul ei adolescent… Pentru Daniela apoi, care și-a revenit din comă și a aflat că pruncul ei, Damian, este înger ocrotitor. Pentru toate persoanele maniace după ordine excesivă, pentru toți suspicioșii, avarii și leneșii…
 
Patericul zilelor noastre
Repere rămân oamenii lui Dumnezeu. Unul dintre ei, părintele Porfirie, neîndeamnă să nu udăm buruienile, ci să udăm florile (să nu întreținem gândurile rele, să nu le nutrim, altfel, nu se vor usca). Să ne facem ordine în gânduri (zice părintele Ilarion Felea)… Din iubire față de Dumnezeu, toate le vom face altfel, nu în duhul lumii. Tot ceea ce facem, facem altfel, fără tristețe, fără bombăneală, fără cârtire, ci cu bucurie. E mai importantă pacea decât dreptatea (părintele Sofronie de la Lupșa)…
 
Așteptăm cu emoție fiecare priveghere, de dorul lui Dumnezeu ne mistuim, ne străduim să ne purtăm altfel. Dumnezeu ne izbăvește, iată un lucru cert. Îl vedem pe Domnul Iisus Hristos (foarte) viu. Simțim pe pielea noastră ce face iubirea lui Dumnezeu.
 
În săptămâna altfel, o serie de sărbătoriți: Paisie Vasiloglu (1 aprilie, monah la Frăsinei, trecut la Domnul în 2008), Notker (6 aprilie, Elveția, trecut la Domnul în 912). Aceștia sunt din aceeași ligă cu Gamaliil Păvăloiu (monah la Neamț, trecut la Domnul în 1998), cu Macarie Nottara (monah la Corint, ulterior episcop, trecut la Domnul în 1805) și cu Alexandru din Svir (trecut la Domnul în 1533, aflarea sfintelor moaște în 1641).
 
Parintele Paisie de la Frasinei
George Crăsnean, despre părintele Paisie Vasiloglu: Părintele Paisie Vasilioglu este de obâr­şie găgăuză şi a venit (vremel­nic!) din Basarabia în Vâlcea pe când începea al doilea război mondial. A rămas goală chilia cu patul său de care avea legată sfoara cu care se ridica atunci când bătea metanii… Nu mai e bătrânul printre noi să ne mai oblojească durerile şi necazurile… Încep să ne moară sfinţii şi vom simţi pustiul înaintând în noi… Rămâne pentru mine un gol în suflet şi multe lacrimi pe obraz… Dumnezeu să te odihnească părinte, la loc luminat, la loc cu verdeaţă, de unde a fugit toată durerea şi întristarea…
 
Parintele Gamaliil de la Neamt
Adrian Petcu, despre Gamaliil Păvăloiu: S-a născut în 1899, în Clipiceştii Putnei din ţinutul Vrancei, într-o familie de credincioşi ortodocşi. În anul 1923 a intrat pe poarta Mănăstirii Neamţ, unde, după o perioadă de noviciat, a fost tuns în monahism cu numele de Gamaliil. În 1925, când Mănăstirea Neamţ a cumpărat o tipografie, monahul Gamaliil a primit ascultarea de a se ocupa de funcţionarea tipografiei şi îngrijirea şi difuzarea tipăriturilor. Până în 1960, monahul Gamaliil s-a ocupat de îngrijirea tuturor cărţilor care se tipăreau la Mănăstirea Neamţ, semnate de autori precum patriarhul Nicodim Munteanu, monahii Meletie Nicuţă, Mina Prodan sau Damaschin Trofin. De asemenea, s-a ocupat de editarea a mii de cărţi, precum „Urmarea lui Hristos”, diferite cărţi de rugăciuni, „Viaţa Sf. Ioan cel Milostiv”, „Viaţa Sf. Mucenic Gheorghe” şi multe altele, în perioada interbelică existând atât o efervescenţă prin cantitatea tipăriturilor nemţene, cât şi o largă difuzare în rândurile credincioşilor însetaţi după izvorul dreptei credinţei. Ziua corecta manuscrise şi difuza cărţi bisericeşti, iar noaptea participa la slujbele din biserică. După desfiinţarea tipografiei, monahul Gamaliil a rămas în Mănăstirea Neamţ, de acum fiind dedicat total vieţuirii monahiceşti. La 9 aprilie 1998, bătrânul tipograf al Neamţului, monahul Gamaliil, trecea în lumea drepţilor.
 
Iată altfel de modele pentru tineri… La baza altfelizării: părăsirea patimilor, ascultarea și liniștirea (dorul de a fi împreună cu Dumnezeu, de a alerga astfel încât să ajungem drept la țintă). Tindem, așadar, spre răsplătirea chemării de sus a lui Dumnezeu (Filipeni 3, 13). Începutul: Abate-te de la rău și vei începe să faci binele (Sf. Ioan Scărarul, Scara, cap. 65). Iată și treptele: blândețea, puritatea, smerenia, simplitatea. Da, așa cum ne încurajează părintele Rafail Noica: Cu ochii țintă la Dumnezeu, prin mijlocul morții (la capătul Scării e Dumnezeu, cu brațele deschise).
Altfel decât fariseii ne îndeamnă și părintele Arsenie Boca: Nu ai pe nimeni să aduci  la Dumnezeu?! Poate ai de gând să te aduci pe tine… În Rusia bolșevică, când purtarea cruciuliței la gât era pedepsită cu moartea, o femeie a fost jefuită în tren, i-a dispărut crucea, dar ea a tras semnalul de alarmă (ca să-și găsească Crucea)…
Marius MATEI
hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

1 comment on “Altfel de saptamana

 1. Stefan martie 20, 2017 at 21:28 - Reply

  Ioad/Jadon este identificat de Jospehus Flavius ca „omul lui Dumnezeu de la III Regi XIII. Cel mai paradoxal profet din întreaga Scriptură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.