Atleti ai lui Hristos

„Pentru a ne mântui noi trebuie sa luptam si sa biruim”, „ca nici cel ce se lupta în arena nu câstiga cununa daca nu s-a luptat dupa lege” (II Tim. 2.5).

Suntem atletii lui Hristos: ne antrenam zilnic pentru a progresa duhovniceste. Nu ne lasam pe tanjala, ne-am iesi din forma. Imaginea ce face inconjurul lumii: Cum arata picioarele lui Djokovic (sarb ortodox) dupa 6 ore de lupta cu Nadal! Acest atlet complet este un model de efort; nu cred ca doar si-a blindat contul cu milioane de euro in cele 6 ore. Are tot 10 degete la picioare, nu a degerat, dar nici nu a stat la taifas. Este vorba despre o seriozitate: numai prin consecventa poti birui.

Recunosc, imi place foarte mult acest sportiv; desi nu urmaresc tenisul decat Australian Open si Queen’s. Ma motiveaza enorm sa ma antrenez mereu serios. Sa nu pierd starea de har, clipa de gratie, momentul in care simt efectiv ca Domnul ma tine in bratele Sale. Si e atat de bine! Antrenamentul este urmarit de duhovnic: „Marius, sa nu treaca nici o zi fara cel putin o catisma din Psaltire, pe langa canonul zilnic”, mi-a amintit ieri parintele duhovnic Gheorghe Santa.

Nimic insa sa nu fie spre lauda noastra: toata slava I se cuvine doar lui Dumnezeu, noi suntem farame de nisip, create dupa chipul Celui nemuritor! Avem vesnicia oferita drept cununa de lauri: ni se cere marturie si martiriu fata de cezarisme. Ne antrenam constiinciosi, suntem bieti palmasi, e nevoie de multa plugarie duhovniceasca: umilinta deschide Raiul.

Storşi de puteri, cei doi jucători abia s-au mai putut ţine pe picioare la festivitatea de premiere, iar acum o imagine ce îl înfăţişează pe Nole Djokovic la vestiare, alături de trofeu, face înconjurul pământului. Picioarele sârbului sunt pline de bătături şi trădează efortul incredibil depus de numărului 1 mondial în cele aproape 6 ore de joc.” (dintr-o cronica sportiva)

Alimentatia este si ea foarte importanta pentru un sportiv: vom pretui si mai mult postul. Atletul lui Hristos este Ioan Hrisostom, nu secta pilotului de F1 Alex Ribeiro! Atletii lui Hristos sunt Valeriu Gafencu, Arsenie Boca si Benedict Ghius! Dumnezeu nu iti da daca nu ceri insistent, nu primesti Cununa fara efortul tau, fara adeziunea ta sincera, fara participarea ta sincera.

Doamne, stropeste-ma cu isop spre izbavire. Da bucurie auzului meu. Zideste inima curata in mine. Un nou antrenament tactic: Imnul acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului! La Final, Hristos face Bilantul: vom trai in neagonisire si caritate. Schimbare la pauza: nu ne vom mai gandi la viclenii! Suntem superiori cuiva? Inseamna ca l-am depasit in fratele, dar in dragoste. Cata vreme Il iubim pe Dumnezeu, nici o patima nu ne va stapani (pr. Adrian Fageteanu). Ce Il intrebam pe Dumnezeu, ce ne dorim?

Un atlet printre nazisti: Alexander Schmorell, martirizat pentru credinta. Cat de minunat vindeca Dumnezeu pe om: prin Pocainta, sterge cu buretele pacatele noastre. Atletul lui Hristos se mantuieste oriunde, cata vreme nu paraseste credinta, smerenia si faptele bune. La antrenament, fratilor, pentru crestini urmeaza Jocurile Olimpice!

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.