Cazul Nil Dorobanțu

În numărul trecut am început publicarea unui interviu despre părintele Nil Dorobanțu, un monah pe care l-am considerat nebun întru Hristos și mărturisitor în fața dictaturii comuniste. Nu am încercat atunci o analiză a operei sale, care cuprinde mai multe volume, ci o prezentare a vieții. Iar viața părea plină de minuni. Unii cititori ai revistei noastre ne-au semnalat însă anumite probleme teologice care apar în scrierile părintelui, iar alții i-au criticat anumite atitudini din timpul vieții. Așa s-a transformat părintele Nil Dorobanțu într-un caz. Unul complex, pe care un simplu interviu nu îl mai poate reda fără să riște o prezentare unilaterală, în stare să smintească în loc să zidească.

De aceea am hotărât să nu mai publicăm partea a doua a interviului. Vom încerca, în schimb, să lucrăm la un dosar Nil Dorobanțu în care să se regăsească deopotrivă atât analiza teologică a textelor, cât și mărturiile celor care l-au cunoscut, pro și contra. Sperăm ca în felul acesta să limpezim, pe cât ne stă în putinţă, viaţa unui ieromonah scursă în miezul celei mai feroce prigoane anticreştine din istoria ţării noastre.

Cristian Curte

Editorialul numărului 131 (mai 2018) al revistei LUMEA MONAHILOR, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.

id20_cristi
Cristian Curte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.