Cine votează cu Dumnezeu?

Copiii urmăresc desenele lor preferate. Renunţă la multe privilegii, doar pentru a nu rata nici un episod. Astăzi însă, personajele favorite fac remarci evoluţioniste, total neaşteptate. Este atacată direct credinţa lor simplă, sinceră şi neinteresată. Nu sunt îndoctrinaţi fundamentalist. Nici un adult nu zice nimic, ci aşteaptă reacţia lor. La început, îngeraşii sunt consternaţi, dezamăgiţi, trădaţi de „prietenii” lor virtuali. În a doua fază, linişte totală. Între timp, ateizarea „de cartoon” continuă. Nemaiputând răbda, un copil de cinci ani se ridică în picioare şi întreabă hotărât: „Cine votează cu Dumnezeu?” Ad-hoc, copiii formează un comitet apostolic veritabil şi votează în unanimitate „pro”. Martor la acest eveniment de suflet, am înţeles ce înseamnă Speranţa autentică. Încă o dată, copiii îmi predau o lecţie despre religie, despre nucleul evanghelic, despre alegeri şi asumare. Ei vor moşteni Împărăţia, pentru că îşi guvernează viaţa dupa Iubire. Ei nu omit păcăţelele. Şi dacă e ocupată linia de rugăciune, insistă. Copiii au ales să voteze cu Mirele Hristos înviat, să cheme Străjerii în fiecare amurg şi să aştepte cu dor Euharistia duminicală. Pentru votanţii Neatinsului, nu există război sfânt, ci doar pace sfântă. Îşi trăiesc viaţa ca un psalm. Nu exclud minunea, ca să nu piardă harul. Nu pot concepe viaţa fără un Sfinţitor. În genunchi, Veliar nu îi doboară. Pentru ei, aurul nu vorbeşte, iar sufletul nu tace. Iar când vine un Musafir, îşi schimbă planurile. Au încredere în Cel ce le dăruieşte pâine, niciodată second-hand. Icoana din camera lor este un afiş din biroul de turism: le arată Ţara în care vor călători. Bucuria lor nimeni nu o va lua de la ei, pentru că numele lor sunt scrise în cer. Tu cu cine votezi?

Marius MATEI

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.