Cum as putea trai fara Mesia Inviat?!

 

In cursul diminetii Invierii, vom lua o hotarare, care ne va modifica intreg programul (in locul patimilor, vom pune virtutile). Cum as putea trai fara Mesia Inviat?! Paradoxal, Cel fara de moarte este pus in mormant! Si zice Cartea Triodului: Mormantul cuprinde pe Cel ce cuprinde faptura cu palma. In fata lui Pilat, Iisus tace; dar cand e vorba sa ne apere de cel rau, Iisus vorbeste. Dumnezeu Se scoala din morti, pentru a veni in ajutorul nostru (Psalmul 43, 28). Foarte mult si-a dorit Mesia sa petreaca acest Paste cu noi (Luca 22, 15). Drept raspuns, nu vom ramane crestini de plastic. Cel rau nu isi va mai face birou in inima noastra (E. Frandes). Sangele lui Hristos picura pe pamant! Agonia Crucii inseamna dragoste pentru noi. Ne luminam praznuind Invierea. Iertam toate pentru Inviere. Praznuim omorarea mortii. Dar si inceputul unei alte vieti, vesnice. Inviaza Dumnezeu! (Psalmul 67) Nu ridiculizam si nu (mai) bagatelizam Vestea cea Buna: Dumnezeu vrea sa imparta vesnicia! Cu cine credeti? Cu noi, desigur. Bunatatile Sale ceresti vor fi nesfarsite, nenumarate si nespus de placute. Hrisostomul ne da mesajul clar: „Inviat-a Hristos si viata stapaneste!”

 


Sentimentele contradictorii aduc tulburare; lipsa confuziei insa linisteste. Prudenta interogatiilor asigura evitarea conflictelor. Sfanta Cruce scoasa din Sfantul Altar in Joia Mare: o invitatie sa ne urcam pe ea, fara regrete lumesti. Cele 12 Evanghelii: cenusa, introspectie, lumina!

 


Presupusa forma intelectuala (deosebita) nu e suficienta pentru fericire; e nevoie de un crampei de curcubeu.

 

Marius Matei 

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.