LOADING

Type to search

Editoriale

DE LA CORNELIU ONILĂ ȘI ÎNAPOI, VIA EPISCOPIA HUȘILOR

Share

Luna aceasta, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales un nou ierarh pentru scaunul vacant al Episcopiei Hușilor, în persoana PS Ignatie Trif, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei. Noul vladică, despre care am auzit lucruri de toată isprava, va avea mult de lucru pentru a reașeza ceea ce fostul „părinte” Corneliu a demolat cu sârg și temeinic. Acest ierarh de tristă amintire în istoria creștinismului ortodox lasă în urmă nu numai o eparhie smintită din rosturile ei, ci și câteva întrebări la care nu știu cum va răspunde Sinodul. În primul rând, de ce Corneliu Onilă nu a fost caterisit niciodată. Cine spune că a fost și că e acum redus la statutul de simplu monah minte. De ce, nu îmi e greu să îmi imaginez. Statutul său este în prezent acela de arhiereu retras voluntar din funcția de Episcop eparhiot și oprit de la slujire. Oprit, adică până la noi ordine, când ar putea fi, la o adică, „repornit”. Faptul în sine este scandalos. Ierarhii noștri l-au caterisit rapid – și bine au făcut! – pe Cristian Pomohaci, un preot care a fost învinuit de „tentativa de savârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public” (citatul este extras din decizia de caterisire). În schimb, pe un Episcop care întreține relații sexuale cu un tânăr – cel mai probabil seminarist! – l-au „lăsat” să se retragă și să-și păstreze liniștit arhieria. De ce? În baza cărui canon aplică o astfel de dublă măsură?! Tentativa duce la caterisire, dar actul în sine e pedepsit doar cu o retragere voluntară?!

În al doilea rând, arhiereul retras Corneliu Onilă va primi și locuință și indemnizație. Pentru ce? Un arhiereu care cade în păcate grave nu poate să trăiască la o mânăstire? Și de când un monah are nevoie de „reședință” și, culmea, de un „salariu”?

În al treilea rând, Sinodul ar trebui, cred eu, să gestioneze în vreun fel trecutul lui Corneliu Onilă. Omul acesta a caterisit preoți chiar în timp ce se folosea de funcția lui pentru a hărțui și abuza sexual elevi de seminar. Ce se întâmplă cu deciziile lui? Au fost conforme canoanelor sau au fost abuzive? Surse din cadrul eparhiei vorbesc de o administrare discreționară și despotică. În ce fel vor fi reevaluate? Și de către cine?

La toate aceste întrebări va trebui să primim un răspuns. Nu noi, presa, ci noi, credincioșii, cu ale căror rugăciuni (și taxe!) traiesc și ierarhii noștri. Și nu trăiesc rău…

Cristian Curte

Editorialul numărului 124/octombrie 2017 al revistei LUMEA MONAHILOR. Revista poate fi achiziționată și digital la linkul: https://account.paydemic.com/buy/QM7PE2L4EZBZNHPIJTN2ESGP6A

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up