Fericirile celor nefericiți

Fericit este cel ce își cunoaște îndatoririle, zicea Christian Gellert. Și nu se referea la îndatoririle bănești, ci la cele morale. Nu avem obligația să depășim recordul de înălțime al lui Robert Wadlow (2,72 m), ci pe aceea de a ne ridica la înălțimea virtuților.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzjffr

Toți consideră că talantul este o virtute. De fapt, virtutea este un talant, singurul de preț. Fericit este cel ce imită modelul hristic, că el nu va moșteni nici o greșeală. Păcatul invidiei nu este mare în ceea ce vezi, ci în ceea ce îți imaginezi că ai putea vedea. Fericit cel ce îndură, că acela se va încorona. Doar animalele nu se admiră unele pe altele. Fericit omul care știe cum trebuie să admire. Fericit cel ce iubește persoanele, nu calitățile.

Fericit este cel ce caută fericirea abia după ce s-a debarasat de ură. Fericit este cel ce azi s-a ridicat, chiar dacă ieri a căzut*.

Fericit cel ce vrea să Îl cunoască pe Cel Necunoscut! Fericit cel ce scapă de obișnuința cea rea. Numele Domnului este Iubire, nu obișnuință. Nefericit cel ce citește Evanghelia din obișnuință, fără să se uimească la fiecare pas de imensitatea iubirii propuse pentru veșnicie**. Fericit cel ce lasă Evanghelia să acționeze asupra lui. Cel ce citește Evanghelia așa cum se cuvine este mut de uimire. Fericit cel ce mărturisește adevărul, chiar dacă mincinoșii îl consideră nebun și creează iluzia că i-ar fugi pământul de sub picioare.

Orice libertate împotriva lui Hristos nu este decât revolta unor sclavi, zice Dmitri Merejkovski. Cine deschide Evanghelia, închide cărțile tulburătoare. Cine ne iubește mai mult decât Hristos?!…

Fericit cel ce nu își pierde credința în viața veșnică. John Galsworthy considera acum un secol că tot mai puțini oameni mai sunt fericiți, deoarece au înlocuit nădejdea moștenirii Raiului cu serviciile sociale.

Într-o lume onestă, stupiditatea ar trebui să fie un handicap. Dar, cum lumea îşi pierde onestitatea, stupiditatea devine o armă a majorităţii. Fără onestitate, orice ipocrizie este posibilă şi orice fericire este imposibilă.
Abilitatea nu are nici o valoare fără oportunitate. Degeaba ar fi toate, fără oportunitatea harului venit prin Cruce şi Înviere. Oricât de abil ai fi, fără Hristos nu poţi fi fericit.

 

 Marius MATEI

 

*Herbert Wells.

**Dmitri Merejkovski.

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

1 comment on “Fericirile celor nefericiți

 1. Dorina Nemeti mai 29, 2018 at 20:09 - Reply

  Doamne ajuta!
  Cuvinte frumoase ce ar trebui sa ne de-a de gândit;
  Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.