LOADING

Type to search

Editoriale

Joc culpabil

Share

AppleLogo

Urmand logica gandirii mesianice, speranta ar trebui sa fie vie in noi. Cata vreme suntem tristi (dar nu ca o forma penitentiala), dam impresia unei imposturi. Alegem gresit cuvintele de multe ori si jignim sau confuzam, in loc sa linistim si sa limpezim. Ne pierdem fericirea copilareasca, singura invesnicita.

De ce eram fericiti in pruncie? Simplu: nu eram obsedati nici de bani, nici de sex.

Nu eram posedati de paganismul materiei. Nu eram contaminati de ateismul societatii. Nu eram demoralizati de exemplele negative ale adultilor, ci ne bucuram de binefacerile creatiei in mod inocent, nepervertit. Nu ne ingrijoram de facturi, chiar daca nu constientizam ca toate debitele care conteaza au fost achitate in avans pe o cruce umila.

Pierderea ravnei echivaleaza cu anihilarea inocentei. Ne insalam, crezand ca la maturitate nu mai suntem naivi. Suntem naivi, in masura in care si Iisus a fost. Folosim cuvinte, dar noi ar trebui sa transmitem stari. Problema e ca nu avem ce transmite. Nu se mantuiesc zeci in jurul nostru, pentru ca nu am gasit pacea interioara. Nu vom muri de foame, fiti siguri! Ingrijorarile materialiste ne rup din starea de liniste, ne provoaca ganduri nepotrivite si tulbura pe cei din jurul nostru.

Avand in vedere atacurile lupilor, turma e in siguranta doar alaturi de Blandul Pastor.

Un crestinism duminical este total insuficient. Fara o respiratie zilnica in duhul rugaciunii, este mai dificil sa fim resuscitati. Fara sa ajutam pe altii, ne pierdem propria fericire. Acest adevar biblic nu se demodeaza in functie de conjuncturile trecatoare sau de parerea unei generatii slabite. Suntem egali in fata mortii, la fel de curajosi sau la fel de fricosi. Nu suntem invidiosi pe reusita altora, ci ne bucuram de compania lor.

In copilarie reuseam sa gasim cheia fericirii. Fara a fi nostalgici (depresivi), trebuie sa vedem exact ce faceam atunci, cum gandeam atunci. Practic, lucrurile fundamentale nu se schimba. Bucuria e aceeasi. Doar decorul sufera modificari irelevante. Pericolul e acelasi. Functioneaza aceleasi arme. Doar noi sa avem aceeasi determinare.

Marius Matei

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *