LOADING

Type to search

Editoriale

Popas de suflet

Share

Un vladica smerit (PS Vasile Somesanul) intra in biserica strabunilor din Floresti – Cluj intr-o duminica de august, pentru a ne inminuna cu darurile dumnezeiesti. Un episcop deosebit de smerit si de intelept, precum intalnim in paterice. Pentru noi, coliturghisirea a fost un popas duhovnicesc inaltator. Si nu putea fi altfel, alaturi de un ierarh care a inteles ca a conduce inseamna a sluji tuturor.

Vladica ne transmite prin prezenta lui indemnul de a nu locui de partea gresita a Iordanului (lasam pustia patimilor, trecand in Canaanul / Biserica slavei). Slujitorul lui Hristos ne aminteste de ce Domnul Iisus Hristos a preferat umilinta si numele de Fiul Omului, in detrimental unui titlu de Mesia, usor de confundat de catre latifundiari.

Multumim, drag parinte sufletesc! Stim ce avem de facut. Doar sa fim perseverenti, sa nu ne murdarim, sa slujim cu ravna. Simti ca vladica este Pavel, iar noi, Tit si Timotei, randuiti prin cetati. Si avem un singur tel: sa ne mantuim impreuna, clerici si credinciosi.

De aceea, nu facem compromisuri, de nici un fel. E foarte importanta provenienta corecta a banilor si dreapta lor folosire. Modelul nostru este Iisus Hristos, Unicul Invatator si Domn. Targetul este fix: neagonisire si caritate. Toate activitatile cu tinerii, vizitele pastorale, ingrijirea bolnavilor si catehezele nu vizeaza decat transmiterea credintei, asa cum am primit-o, ca stare, ca flacara, ca bucurie, ca mod de viata. Toate acestea sunt facute cu binecuvantarea ierarhilor. Sa nu ne laudam decat in numele Domnului.

Aceasta intalnire cu unul dintre oamenii lui Dumnezeu ne asigura: neaparat, trebuie sa Ii urmam lui Hristos. Dar, pentru a-I urma, trebuie sa Ii recunoastem glasul. Asadar, cercetam Evanghelia si Ii urmam prin vietuirea noastra. Doar cine vietuieste dupa Evanghelie se va mantui, zice alt om divin, Ignatie Briancianinov, din aceeasi liga cu vladica.

Avem in fata exemplul personal al ierarhului: lepadarea de lume premerge urmarii lui Hristos (cea de a doua nu are loc daca nu se savarseste prima). Multi se apropie de El, dar putini Il urmeaza efectiv. Multi citesc Evanghelia, dar putini se indreapta. Pacatul e doar o mancare otravita, ce trebuie aruncata din vas  (trup).

Sufletul ierarhului dobandeste insusiri pe masura lucrarii sale luminoase (in suflet se pot intipari indeletniciri si fapte). Vladica ingenuncheaza: calea spre Dumnezeu este rugaciunea. Si mangaierea o gasim doar sub umbra Crucii. Doar de aici se intrezareste Invierea. Smerenia ierarhului aduce spor duhovnicesc (nu are inima impietrita, ci produce rod). Un mare adevar: pacea nu intra in inima decat impreuna cu smerenia (iar vladica nu este tulburat, agitat, ci mereu bland, pasnic, calm, rabdator).

Fara smerenie, nu exista nici dreptate, nici sfintenie, nici intelepciune (fara smerenie, totul e o nebunie). Se poate! Avva Pamvo s-a facut locas al Sfantului Duh. Daca am gasit Calea, sa nu o parasim. Iar daca nu avem (inca) un duhovnic, sa il cautam plangand, zicea un alt mare duhovnic, tot Vasile, cel de la Poiana Marului (dascalul Sfantului Paisie de la Neamt).

Acest popas are un mesaj clar: lucrarea de capetenie este rugaciunea (Daca e popa sa citeasca din Ceaslov)… Exista activitati administrative, dar misiunea principala este intalnirea cu Dumnezeu. Acesta este mesajul inspectiei duhovnicesti. Vladica este o binecuvantare, nu stim noi pe cine avem in mijlocul nostru (asa cum tanarului Rafail Noica i se spunea la Essex despre parintele Sofronie Saharov: Tu stai in preajma unui sfant!).

Orice exagerare nu e de la Dumnezeu (si nu duce la Dumnezeu). Dar nu exagerez cu nimic. Slava lui Dumnezeu! Stapaneste, Doamne, cugetele noastre! Ajuta-ne sa luptam (cei ce nu lupta cu pacatele nici nu le mai sesizeaza). Hristos a coborat pana la iad, dar acolo nu L-au rastignit, asa cum am facut noi, oamenii (cum zice Cuviosul Iustin Popovici). Hristos revine prin fiecare mesager, prin fiecare om ce se smereste. Sa ii cinstim pe cei umili, nu sa ii taiem cu fierastraul. Daca ne agatam bine macar de papucul lor, avem si noi o sansa la rai!

 

 Marius Matei

Foto: Pr. Cristian PERSA

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *