Rescript #19 {jurnal pastoral}

Fiul fiind chipul Tatălui, după al Cărui chip s-a creat omul, era potrivit ca prin El să se mântuiască lumea, refăcându-se astfel în om chipul lui Dumnezeu, zice Sf. Atanasie cel Mare.

Atât moartea cât şi învierea lui Hristos, nu s-a făcut pentru El, ci pentru oameni, pentru mântuirea noastră. La început, păcatul a clătinat pământul, iar apoi înviind Hristos, pământul este reînnoit și păcatul pus la zid. Prin trupul înviat al lui Hristos iradiază, neîmpiedicată, puterea Celui ce a făcut acest trup nestricăcios, conducând pe toţi cei ce se vor împărtăşi de El la înviere şi la nestricăciune. Dragostea nu trebuie căutată, ea trebuie oferită.

646x404

Există, din păcate, creștini care se grăbesc să dea verdicte, trimițând decedați în iad (cazuri mai recente sunt Stephen Hawking și Andrei Gheorghe), prin care se substituie Judecății lui Dumnezeu, singurul care ne va hotărî soarta în veșnicie. Mai bine să alergăm la izvoare minunate, tămăduitoare, la Ghighiu, Dervent, Gura Motrului, Brăila, Glavacioc, Vâlcele-Crâmpotani, Brâncoveni-Olt, Horăicioara și la Sâmbăta de Sus. Ne folosim mai mult aici, în cătunele Maicii Domnului, decât în metropolele cu afișe obscene pe clădiri (Stockholm) sau decât în resorturile de lux din zone sărace (Harare), în care nuntașii confundă piscina cu un iaz plin cu crocodili, doar pentru că au băut prea mult.

Un gest prostesc anulează o viață de excepție. Toți ne supunem acelorași reguli. Dacă o vedetă este pedepsită pe drept, nu înseamnă că judecătorul l-a împușcat pe Bambi. Dacă copiem absurd tot ce vine de dincolo de Tisa, uităm să spunem 2020, îngânând douăzeci-douăzeci, ca un crainic obosit. Orice depărtare de reper duce doar la ridicol.

Ologul vindecat SĂREA și lăuda pe Domnul. Este imaginea bucuriei, a eliberării de invaliditate. Este veselia primirii darurilor. Fără invidie, doar Maica Domnului a primit TOATE darurile, noi ne mulțumim cu unul. Ne e suficient. Dacă mai avem nelămuriri, să Îl lăsăm pe Dumnezeu să răspundă. Nu ni se cere să le știm pe toate. Pentru persecutori, nu există creștini practicanți sau nepracticanți, ci doar martirizabili. Nu mai stă nimeni să trieze turma.

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.