Rescript 6

Cel ce se roagă va dobândi înțelepciune. Dar și blândețe, răbdare și bunătate. Rugăciunea atrage harul, iar harul transformă, îndreaptă, sfințește. Cel se se îngrijorează va fi prins într-o capcană, ca într-o închisoare. Problemele trebuie predate Lui. Toate.

Când știi că ești ascultat, spui ce ar vrea să audă Cel ce te ascultă. El nu dirijează, El atrage. El conferă sens scurtei vieți muritoare. El ne învață să nu mai culpabilizăm bucuria.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzTeofil-de-Iberia-1080x675

Lumea nu este ceea ce ne închipuim noi că ar fi. În fiecare se poate deștepta ceva nou. Limbajul explodează în fața miracolului. Realul irumpe. Mirajul ține de libertate. Degeaba este fermecătoare o pasăre, dacă este într-o colivie.

Vederea adevărată nimeni nu mi-o poate răpi. De vreme ce orice putere vine de la Dumnezeu și Dumnezeu nu aduce vești proaste, înseamnă că veștile proaste sunt lipsite de putere. Dacă aș priveghea, toți demonii ar fugi ca arși.

Știre de la Nain: Mortul trăiește! Cel înviat este fascinat de El. Era mort; viața pleca din el. Bătea pasul pe loc. Era copil unic, se despărțise mai greu de copilărie.

Capernaum, casa parohială. Au râs de El când le-a zis că Semida doarme. Au râs (peste secole) de Edison, când le-a prezentat fonograful. Au râs de Pasteur. Au râs de Franklin. Nu știau că râd de ei. El continuă să trezească rezistență, ostilitate. Nu vor să fie deșteptați din hipnoza care îi paralizează.

Betania, casa celor trei frați-ucenici. Eșecul Lui nu e posibil. Misiunea Lui nu este un capriciu. El nu amăgește. Cuvintele Lui sunt săgeți.

Carantania, lângă Ierihon. Diavolul nu merită să fie iubit (carantină). El este resimțit ca o amenințare. Le fură clientela, face minuni, prea multe: Dacă Îl lăsăm așa, toți vor crede în El. Dacă L-ar fi lăsat încă zece ani, chiar intrau în insolvență. Producem prea mulți morți (locul întâi pe continent). Avem prea puțini vii. Ceva s-a alienat în noi. Să nu masacrăm Textul.

Osith

Samarineanul anonim. Se recunoaște în cel tâlhărit. Cu o oră mai devreme, putea fi el victima. Rabinul nu se identifică cu rănitul. Dacă erau un fiu de levit, ar fi acționat și rabinul. Samarineanul îl îngrijește cu ce are la îndemână. Îl lasă pe mâini bune. Rănitul îi este recunoscător. Rănitul învață iubirea. Mai degrabă donează sânge un rocker, decât un conferențiar.

hhmgjm
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.