LOADING

Type to search

Editoriale

Rugăciune multă, păcate deloc

Share

Hristos bate la ușa omului, dar nu este un spărgător de uși. Așteaptă să I se deschidă și se bucură de fiecare invitație de a pofti înăuntru, de a nu fi ținut la poartă, de a putea răspândi lumina Lui tuturor. Omul trebuie să cunoască și povețele veșniciei, nu doar că echipa de baschet joacă cu Pau Orthez, Fehervar și Pardubice! Omul nu vrea doar înțelegere, vrea mai mult, vrea iubire! Întâlnirea cu părintele diacon Sorin Mihalache a fost senzațională! Deși așteptările au fost mari, părintele a fost mult peste așteptări… Rețin câteva crâmpeie:

  1. Dumnezeu ne-a dat harul și nu are de gând să ni-l ia.
  2. Nu există nimic irelevant nici în Scriptură, nici în creație.
  3. Copacul se lasă cules, fără să aștepte nici o recompensă.

Suntem în echipa sfinților, avem încredere în coechipieri. Suntem încă prunci, dar în familia potrivită. Încă plini de naivitate spirituală, prea nerăbdători și extrem de răsfățați. Încă împingem cutii și ne prefacem că sunt mașini. Încă ne închipuim că noi cântăm la fel de bine ca Smiley. Cel puțin prindem curaj. Știm că focul ne arde, dar nu ne este frică să intrăm în bucătărie (evităm doar plita). Discernământul duhovnicesc este tocmai proba noastră de maturizare, bacalaureatul celor ce știu să mulțumească pentru toate.

Se încearcă interzicerea serbărilor de Crăciun. Am ajuns cultura anormalității, când desenăm doar troli și suntem mai individualiști ca niciodată. Colindătorii sunt înfricați cu atentate, mesagerii normalității sunt acuzați de intoleranță. Vom depăși acest impas, deoarece este doar o minciună. Încă una din sutele de minciuni ale mincinosului nerușinat drac. Este o iluzie, care va dispărea ca un fum. E nevoie doar de echilibru și curaj din partea noastră. De echilibru, de neepatări, de neexcese, de necorupții. Și de curajul de a nu șopti adevărul la ureche, ci de a îl spune la portavoce. Dracul își face campanie electorală, dar nu îl vom vota.

Psihologii vorbesc despre semnificația viitoare a unei activități necriticabile. Când omul se ferește de anormalitatea nocivă resemnifică întreg viitorul, evitând consecințe nefaste și prevenind mari și crunte suferințe. Infernul poate fi ocolit. Dracul mincinos te cheamă la spectacolul lui, dar poți refuza invitația la suicid. Este cea mai importantă alegere: să vrei să ocolești bălegarul, că să nu îți miroasă picioarele. Să nu apeși pe trăgaciul istoriei, ca să nu primești condămnări pentru genocid. Să nu te lași păcălit de scamatoriile dracilor. Să lupți pentru adevăr, singura hrană care te satură.

Neîndemânările joacă un rol important în conflictele cotidiene. Te distrag de la salvare. Când vrei să fugi din infern, nu îți mai aranjezi freza. Nici măcar nu îți mai legi șiretul. Fugi cât poți de repede, fără să mai privești înapoi. Dacă spargi un obiect, nu te supăra, nu ai pierdut nimic. Tu trebuie să ieși din casa cu paharul spart din grabă, nu să aduni cioburile, ca să nu te prindă din urmă câinii de pază. Patimile te vor sfâșia dacă tot le decupezi și le colorezi. Renunță la ele și vei fi salvat!

Toate neîndemânările te smeresc și te ajută să ocolești iadul. Dar scapă de justificări, tensiuni și tulburări, caută pacea și o păzește! Profită de momentul propice evadării! Unioniștii au făcut Minunea română la 1 decembrie, nu au amânat actul până după post sau până în mai, ca să poată aniversa la un grătar! Că poate nu mai aveau ce aniversa dacă nu o făceau atunci, înainte să se regrupeze tigri. Ocolește iadul chiar dacă plouă și nu ai umbrelă. Picurii se vor usca, dar poate din infern nu mai ieși.

Îi mulțumesc din suflet doamnei Tatiana Doibani pentru bucuria pe care mi-a făcut-o trimițându-mi traducerea făcută fragmentelor din opera părintelui Rafail Karelin. Retransmit câtva săgeți:

  1. Între noi și Rai se interpun păcatele noastre, asemenea unei neguri foarte dense, în care mișună scorpionii.
  2. Patimile ne confirmă realitatea decăzută în care ne aflăm.
  3. Fără rugăciune, inima persistă în sălbăticie și brutalitate, asemeni unei fiare.
  4. Păcatele săvârșite din imprudență și din nemernicie nu trebuie omise la spovedanie.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *