LOADING

Type to search

Editoriale

Sfințire de biserică la Finișel

Share

După nouăsprezece ani de muncă și de rugăciune, credincioșii din satul Finișel, județul Cluj, și-au văzut visul împlinit: biserica lor a fost sfințită. În Săptămâna Luminată, într-o zi de sâmbătă, 4 mai 2019, părintele mitropolit Andrei a sfințit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, într-o atmosferă pascală autentică. Ierarhul i-a îndemnat pe participanți să se curățească de toate răutățile, pentru a putea recepta deplin bucuria Învierii.

Sfatul ierarhului adresat celor din Finișel, legat de despătimire, a fost receptat cu multă credință de numeroșii tineri prezenți. Această sfințenie este, până la urmă, o operație de scădere: tinerii au înțeles că trebuie să scadă rezistența împotriva harului. Tinerii au fost îndemnați, de asemenea, de către părintele mitropolit, să trăiască în modul în care a trăit Hristos. Prin credință, tinerii nu își vor pierde perspectiva veșniciei.

Cei prezenți au înțeles că este imposibil să ne apropiem de Dumnezeu, prin alte mijloace decât sporirea rugăciunii. Niciodată Dumnezeu nu îi abandonează pe tinerii însetați de libertate. Părintele mitropolit le-a reamintit tuturor că Dumnezeu vrea să împartă veșnicia cu noi. Tinerii nu vor uita că Dumnezeu umblă cu cei nevinovați, că Se descoperă celor smeriți și că El ascunde harul celor plini de mândrie. Ierarhul i-a încurajat pe toți, amintindu-le că nimeni nu îi va putea despărți de iubirea lui Hristos, deoarece El nu poate fi șterpelit din inimă. La final, părintele mitropolit a făcut referire la poeții creștini Nichifor Crainic și Traian Dorz, recitând “Cântecul potirului” și “Bisericuță transilvană”.

Interpreta de muzica populară Simona Bădulescu a interpretat o frumoasă priceasnă, amintind de cântul heruvimilor, care neîncetat laudă de Dumnezeu în cer. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup psaltic foarte cunoscut în zonă, “Sfântul Ioan Damaschinul”, care adesea participă la privegheri monahale și recrează atmosfera bizantină deosebit de pătrunzătoare.

În parohie mai există o biserică veche de lemn de stejar, care datează de la 1758, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Foarte valoroase spiritual sunt icoanele vechi, care încă se mai păstrează, împreună cu acoperișul și clopotnița. Piatra de temelie la biserica nouă a fost pusă în anul 2000, de către părintele episcop-vicar Vasile Someșanul, într-o duminică de 25 septembrie. Biserica a fost edificată din cărămidă, în formă de navă. Turlele au fost acoperite cu tablă de cupru, iar clopotele au fost turnate la Baia Mare.

 

Preot Marius Matei, Florești

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *