Câtă vreme mai avem Liturghie, mai avem speranță de mântuire

Anul acesta s-au adunat peste două sute de pachete consistente pentru nevoiași, spre bucuria părintelui. Gestul donatorilor arată că mai există omenie, generozitate și credință.

 • Unica întrebare de la Examen va fi doar despre dărnicie, zise părintele oftând, nu despre Chesterton, Comte sau Tolstoi. Spune-mi cât de darnic ești, ca să îți spun ce răsplată cei avea!
 • Am auzit că unii se fandosesc, numind mărinimia cu termenul pretențios munificență
 • Spune-i cum vrei, tot același lucru reprezintă: galantonie, larghețe (lărgime a inimii), dispoziție către binefacere.

000000yumgm

 • Sfântul Ioan de Kronstadt vorbește despre filantropie, dărnicie pornită din iubire. El însuși a inițiat o complexă activitate filantropică în Rusia țaristă. În afara acestei iubiri, nu poate exista Biserica.
 • Cât de aproape este Domnul de omul filantrop! El este respirația sufletului. Toate mesele oferite săracilor vor avea mare dobândă. Dumnezeu S-a facut totul pentru tine, zice sfântul kronstadtian, fă-te și tu totul pentru El.
 • Paradoxal, filantropia este lucrul cel mai simplu, dar și cel mai dificil.
 • Din pricina lipsei de generozitate, pierim necontenit. Avem nevoie de un Mântuitor statornic zi de zi. Câtă vreme mai avem Liturghie, mai avem speranță de mântuire, iată marea filantropie divină față de noi, cei săraci în har.
 • Da, adevăratul ferment al vieții duhovnicești este Liturghia, bucuria cerească coborâtă pe pământ. Ea este lumina noastră, nădejdea noastră, puterea noastră. În Liturghie primim totul, nu mai e nevoie să căutăm nimic în altă parte, trebuie doar să ne pregătim de ea.
 • Dacă nu îți iubești semenul dai dovadă de nechibzuință majoră. În Liturghie te lași în voia Lui, te încredințezi milostivirii divine, îți pleci genunchii și lăcrimezi, că nu ești vrednic de așa minune.

Omul filantrop este bun, împăcat cu sine. Este prietenul lui Dumnezeu. Nu tulbură pe alții. Dumnezeu este singura Lumină nemărginită…

 • Liturghia înseamnă să accepți sărăcia ta spirituală și să vrei să te îmbogățească Dumnezeu. Să fi convins că slujești Celui mai bogat Stăpân. Liturghia este sfințirea sufletului, pregustarea fericirii, așa învață sfântul rus, zise părintele, pregătindu-se de denie.
 • Batiușca spune că poți păstra pacea inimii, dacă veghezi. În permanență ești hărțuit de dușmanul diavol, dar Dumnezeu prisosește harul.

Este importantă conștiința că ne aflăm în fața lui Dumnezeu. Este important să iubim nevoințele sfinților. Este urgent de aflat că Duhul Sfânt rămâne în Biserică, ca mărturie a adevărului. Este urgent de reîmprospătat că toate cele pământești sunt doar chip și umbră a celor cerești.

 • Credința te va mântui, zise părintele către o credincioasă venită tocmai din Bacău. Pomenește, Doamne, pe toți cei purtători de Duh… Hristos este în mijlocul nostru, viu și lucrător!

Pe Mirele să Îl iubim! Candelele să le îngrijim! În virtuți să strălucim! Pentru ce ești trândav, suflete? Cum vrei să intri în strălucirea sfinților, în nevrednicie zbătându-te? Doamne, nu intra doar în casele vameșilor, intră și in casa noastră… Izbăvește-ne de rătăcire, de ispită și de viclenie. Pe Tatăl să Îl slăvim, pe Fiul să Îl preaînălțăm, Duhului să I ne închinăm… Fecioarele neînțelepte erau necurate, deși aveau castitate, nu aveau milostenie. Nu vrem să fim hrană viperelor… Slavă îndelung-răbdării Tale, Doamne!

 • Prin Liturghie avem îndrăznire către Mire, spuse părintele cu fața luminată. Hristos este pentru noi înnoitor. Este nemărginita iubire. Un ocean de iubire numit Hristos.
 • Vrem doar să găsim har… Să primim acest cadou, să fim împăcați, reconciliați, vindecați.
 • Tinere, Liturghia este ca un rezumat al Evangheliei. Trebuie să participi cu mare evlavie. Stârpește nepăsarea! Nu lua totul în joacă…
 • Locul nostru în Biserică este deosebit de însemnat. Suntem martori ai minunilor.
 • Tinere, privește mai des în inima ta… Caută hrana duhovnicească. Nu te amăgi că păcatul nu ar însemna nimic. Încredințarea că ești iubit îți va aduce multă bucurie.
 • Azi avem mijlocitori de la Cernavodă: sfinții Chiril, Chindeu și Tasie, oameni duhovnicești, plini de bucurie cerească.
 • Cât de mulți nevăzători au fost vindecați prin darul Domnului! De ar calcula cineva, nu ne-ar veni să credem. Liturghia ne destupă vederea…
 • Patimile sunt molipsitoare. Trebuie operație pe viu. Inima trebuie trezită prin rugăciune pentru Liturghie, altfel se usca de tot.
 • Da, întări părintele, dar cuvintele rugăciunii trebuie rostite cu convingere. Toate sunt ALE TALE, nu ale mele… Oamenii decad pentru că nu se roagă. Nu participă la Liturghie. Degeaba au semnal, dacă nu au bateriile încărcate.

Marius MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.