Cinstirea Crucii īn viaţa noastră – Părintele Teofil Părăian

Crucea Māntuitorului nostru Iisus Hristos este Faţa lui Dumnezeu īndreptată către oameni, īn īnţelesul că Dumnezeu este Iubire şi īn Cruce se arată Iubirea. Deci, Crucea reprezintă Iubirea lui Dumnezeu Tatăl, Care L-a trimis pe Fiu pentru māntuirea lumii, Iubirea lui Dumnezeu Fiul, Care S-a răstignit pentru noi şi pentru a noastră māntuire şi a biruit prin Cruce puterile īntunericului. Ne-am pomenit īn lumea aceasta noi ca drept măritori creştini şi ca cinstitori ai Crucii Māntuitorului nostru Iisus Hristos, am īnvăţat din copilărie să ne facem semnul crucii, ne facem semnul crucii cānd īncepem rugăciunile noastre, ne facem semnul crucii īn timpul rugăciunilor noastre, ne facem semnul crucii cānd plecăm la drum, ne facem semnul crucii cānd ajungem īn faţa unei Biserici, ne facem semnul crucii cānd trecem pe lāngă o cruce.

Deci, viaţa noastră este unită cu Crucea Māntuitorului şi pentru că e unită cu Crucea Māntuitorului este unită şi cu crucea noastră, cu partea noastră de suferinţă, cātă ne-o rānduieşte Dumnezeu pentru binele nostru sufletesc. Ne facem semnul crucii ca semn de māntuire, Crucea este legată de māntuire şi māntuirea de Cruce. Şi pe lāngă aceasta suntem mai īn stare, mai hotărāţi pentru a ne purta crucea de fiecare zi. Pentru că crucea este şi un semn al ostenelii pe care trebuie s-o facă omul pentru īnaintarea sa īn viaţa duhovnicească. Aşadar, Crucea Domnului ne aduce aminte de crucea omului, crucea omului este crucea noastră, dacă nu altfel cel puţin ca osteneală de-a ne depăşi pe noi īnşine, de-a birui păcatul, de-a birui răutatea. Nu numai la Ziua Crucii trebuie să ne gāndim la Crucea Māntuitorului, Biserica noastră are şi alte zile de cinstire a Sfintei Cruci, de exemplu Duminica a III-a din Postul Paştilor, apoi miercurea şi vinerea se pomeneşte la slujbele Bisericii noastre puterea Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.