Din sfaturile duhovnicești ale Patriarhului Nifon către Măria Sa Neagoe Basarab

Neagoe si NifonÎn deplina sa smerenie, iubitor de Dumnezeu cum rar se întrupează om pe pământ, Măria Sa Neagoe Basarab a avut un sfetnic și model de viață pe măsură, așa cum orice conducător ar trebui să-și afle. O frumoasă salbă de învățături de la Sfântul Ierarh Nifon către Sfântul Voievod Neagoe Basarab, dar și pentru întreg neamul românesc a rămas. Am dorit să reamintesc, câteva din aceste sfinte daruri lăsate de un sfânt către altul, pentru a fi hrană din belșugul Duhului celor în nevoi:

”Fiul meu, tinerețea, dacă are smerenie, destul îi este ei! Că nimic nu cere Dumnezeu de la tânăr fără numai curăție și smerenie. Deci tu, fiule, fii blând și pașnic, îndurat și milostiv și te socotește pe tine dedesubtul tuturor oamenilor și vei fi cu adevărat sălășluindu-te cu Dumnezeu. Și silește-te a nu-ți închipui cu mintea că ai ajuns la măsura curăției sfinților. Ci grăiește-ți ție de-a pururea așa: Suflete, cunoaște că în păcate ai covârșit și pe demoni, iar vreun lucru bun încă nu ai făcut pentru Dumnezeu și vai nouă, ticălosule, ce vom face în ziua Judecății?”. Și să-ți fie rugăciunea ta în toată vremea vieții tale ca a unui păcătos și zi în fiecare clipă: Doamne Iisuse Hristoase miluiește- mă! Și iarăși: Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul! Zi și graiurile acestea totdeauna: Doamne de cele ascunse ale mele curățește-mă și de cele străine iartă pe robul Tău! Socotește-te pe tine ca niște țărână nefolositoare și de aici îți va fi ție îndreptarea”.

Extras din volumul: ”Măria Sa Neagoe Basarab… Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești” – Editura Bonifaciu 2012

LC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.