Glasul rugăciunii părintelui Rafail Karelin

În ceruri este auzit glasul inimii şi nu al buzelor” – scriu sfinţii părinţi. „ Trebuie să ne rugăm sincer şi din inimă curată” – este porunca lor.

Dar în timpul rugăciuni între noi şi Dumnezeu se află păcatele noastre, asemeni unei neguri dense, asemeni unui perete ceţos şi  lipicios, în care  mişună ca scorpionii, patimile noastre. Cum putem sincer să chemăm numele Domnului, dacă inima noastră este asemenea unei  negre gropi, în adâncul căreia nu se vede nimic de întuneric ce este şi numai mirosul urât cu iz de putreziciune, care vine de la mânia şi dorinţele pătimaşe ne confirmă realitatea decăzută în care ne găsim. Noi ştim că trebuie să ne rugăm sincer, din păcate însă rugăciunea noastră se săvârşeşte undeva în afara sufletului şi a minţii, iar inima noastră asemeni unei fiare,  rămâne să persiste în brutalitatea şi sălbăticia ei.

000000the-path-520x245

Ce să facem? Cum să ne impunem la rugăciune?

De la început trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că nu ne-a părăsit încă, căci de nu era harul Lui noi  nici nu ne-am fi adus aminte de rugăciune.

Apoi înainte de a ne ruga trebuie să aducem Lui Dumnezeu pocăinţă; este important să găsim păcatul ”iubit”, acea patimă de care ne este dureros să ne rupem; să ne mustrăm, să ne învinuim pentru ea, s-o smulgem din sufletul nostru precum am smulge un dinte care s-a stricat, să trezim în sufletul nostru asupra ei  puterea mâniei – ceea ce sfinţii părinţi numesc puterea irascibilă, să ne hotărâm la lupta cu ea, să  ne arătăm această patimă nouă înşine,  în forma ei cea mai josnică şi ruşinoasă, să conştientizăm că această patimă este asemeni unui şarpe, care suge sângele sufletului nostru, ne face neputincioşi, otrăviţi şi că de lupta cu ea depinde viaţa şi moartea noastră.

Mai departe urmează să mărturisim Lui Dumnezeu păcatele curente pe care le săvârşim  zi de zi, păcate ce stropesc sufletul nostru cu noroi ca şi haina unui om, care pe timp urât  merge prin băltoace şi prin toată mocirla. Trebuie să ne pocăim pentru toată viaţa noastră  şi în special pentru mândrie, minciună şi lene, care ne-au adus sufletul la starea de nesimţire şi întinăciune, când nu ne mai putem ruga.

Apoi trebuie să mărturisim Lui Dumnezeu păcatele săvârşite de noi cu neştiinţă, pe care  necontenit le facem din imprudenţa şi nemernicie, când nemernicia noastră  devine nu îndreptăţire ci osândire pentru comportamentul uşuratic şi iresponsabil sau pentru dorinţă voită de  a nu cunoaşte adevărul. Trebuie să spunem: „ Dumnezeu este totul, iar eu sunt nimic”, străduindu-ne să aducem acest gând în conştiinţa şi inima noastră. Să ţinem minte că ziua de azi poate fi ultima zi din viaţa noastră. Avem nevoie să cerem şi să dobândim de la Dumnezeu binecuvântare la rugăciune. Să ne adresăm Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Arhanghelului Sarafail şi să cerem ajutor  în rugăciune, apoi, să purcedem la rugăciune, luând aminte căci stăm în Faţa Domnului de la care nu se ascunde nici o mişcare a inimii noastre.

Cel  care începe rugăciunea  fără pregătire este asemenea ostaşului  ce se aruncă în bătălie fără a-şi pregăti arma.

 

 Arhimandrit  Rafail Karelin, „Despre lucrarea lăuntrică”,  traducere după Архимандрит Рафаил (Karelin), (KARELIN-R.RU 12 newsletter@karelin-r.ru din 02.09.2005)  de Tatiana Doibani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.