Lucrarea pocainței – pr. Melchisedec de la Lupșa

Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia şi Radio Reîntregirea au editat CD „Lucrarea pocăinţei”, un interviu cu Părintele Melhisedec, stareţul Mănăstirii Lupşa.

Vă oferim mai jos câteva fragmente din aceste interviu realizat de Părintele Sabin Vodă cu Părintele Stareţ Melhisedec:


„Dumnezeu este ştiutorul inimilor şi aceasta este o mângâiere pentru orice suflet şi mai ales pentru sufletul păcătos, pentru că Dumnezeu înţelege pe om şi îl primeşte pe om aşa cum este.
Dragostea lui Dumnezeu preface toate. Şi încet, încet dacă omul începe să înţeleagă dragostea chemării lui Dumnezeu, pe măsura aceea şi începe să răspundă acelei dragoste, pe care Dumnezeu voieşte s-o împărtăşească cu omul.
Orice mişcare, orice reacţie, orice crâmpei care îndreaptă fiinţa mea spre Dumnezeu este o mişcare a pocăinţei în om.
Dacă oamenii ar cunoaşte dragostea lui Dumnezeu, toţi ar trăi o viaţă de pocăinţă.
Pocăinţa e legată de smerenie şi smerenia este legată de pocăinţă şi cred că agonisirea unei smerite cugetări nu lasă sufletul să se complexeze.
Fii smerit şi primul pas spre smerenie este simţul realităţii. Acesta sunt acum, Doamne, dar eu nu sunt mulţumit cu ceea ce sunt. Tu nu mă lăsa aşa! Nu ştiu cum mă vei putea face Tu după asemănarea Ta, dar eu dureros văd că acesta sunt, dar Tu nu mă lăsa aşa!
Pocăinţa este însăşi structura vieţii noastre duhovniceşti de după cădere, adică o viaţă în care noi ne întoarcem mereu şi mereu cu faţa către Dumnezeu, ne întoarcem şi ne deschidem harului lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să poată să-şi săvârşească lucrarea de mântuire în sufletele noastre.
Părintele Rafail Noica spunea că este dinamica spre viaţa veşnică, dinamica întru viaţa veşnică. Că dacă simt nevoia să fac o rugăciune, aia e o mişcare a pocăinţei, că dacă simt nevoia să mă port frumos cu fratele meu ca să plinesc porunca Dumnezeului meu, aia e o mişcare a pocăinţei, dacă simt nevoia să postesc astăzi, că e miercuri sau vineri sau Postul Crăciunului sau Postul Paştilor sau Postul Adormirii Maicii Domnului, toate lucrurile astea sunt mişcare a pocăinţei.
Smerita cugetare te ajută să te vezi cum eşti şi să nu te complexezi deloc de ceea ce vezi, ci din contră, să îţi intensifice strigătul: „Doamne, acesta sunt acum, dar nu mă lăsa aşa cum sunt, ci fă-mă cum vrei Tu să fiu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.