LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

MONAHUL MOISE AGHIORITUL: Lupta duhovnicească nu are nimic din caracteristicile anxietăţii

Share

Biserica doreşte ca toţi creştinii să fie curaţi la inimă, liberi, bucuroşi şi împăcaţi. Şi, când vorbeşte despre luptă, asceză, întristare, jale şi frică, în sens duhovnicesc, nu voieşte să chinuie şi să înspăimânte. Ci îngăduie o singură luptă, întru împlinirea mântuirii.

Asceza nu este lipsită de discernământ, întristarea este pentru Dumnezeu – Care S-a întristat pentru om, din pricina neascultării sale -, jalea este de bucurie aducătoare, iar frica este respect şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu Atotputernicul.

Astfel, Biserica foloseşte mijloace preventive, ca nu cumva omul să fie atras în valurile consumismului, în belşug deşănţat şi, în general, în orice fel de exces. Propunerea Bisericii – o viaţă ascetică, în post, înfrânare, sărăcie, linişte, smerenie şi simplitate – este reacţia puternică şi constantă în faţa unei societăţi fără zăgazuri, fără îndatoriri, respect şi demnitate. Corecta utilizare a bunurilor materiale pune la încercare raţiunea, sensibilitatea şi generozitatea omului.

(Monahul Moise Aghioritul, Tristeţea anxietăţii şi bucuria nădejdii, Editura Sophia, 2005, pp. 17-18)

VIAŢA BISERICII

 

Monahul Moise Aghioritul

00000romania-spania1-680x365

Este cunoscut ca un adevărat mărturisitor al acestor vremuri. Din 62 de ani, părintele a petrecut nu mai puțin de 35 în Sfântul Munte. În ultimii 25 de ani, a fost stareţul Chiliei Sfântului Ioan Hrisostom, chilie care ține de Schitul Sfântului Pantelimon al Mănăstirii Cutlumuş.

Este considerat cel mai prolific scriitor aghiorit contemporan. Pe lângă aghiografie (vieţile sfinţilor), a mai dedicat timp prețios poeziei, criticii şi scrisului, în general. Este autorul a 52 de cărţi şi a peste o mie de articole, multe dintre ele traduse în diferite limbi și inclusiv în limba română. La invitația mitropoliilor, a universităților și a diverselor organizații din Grecia și din străinătate, Moise Aghioritul a susţinut numeroase conferinţe. A fost referent în cadrul a peste 80 de congrese. A fost, de asemenea, secretar-şef al Sfintei Chinotite a Sfântului Munte și redactor-şef al periodicului aghiorit Protaton.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *