Părintele arhimandrit Partenie Apetrei – Un avvă în inima cetăţii Iaşilor

Au trecut deja 9 ani de la plecarea la cele veşnice a părintelui arhimandrit Partenie Apetrei, fost mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

A intrat în obştea Mănăstirii Neamţ la numai 14 ani, în anul 1941. Râvna tinereţii şi frumuseţea slujbelor în sobor l-au făcut să iubească nespus rânduiala bisericească şi muzica psaltică.

„Arhimandritul Partenie Apetrei a fost un om al pravilei, un om care îşi începea ziua rugându-se, care iubea slujbele bisericii şi un foarte bun cunoscător al Tipicului şi al rânduielilor liturgice”, a spus arhim. Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Părintele arhimandrit Partenie a primit Sfânta Taină a Preoţiei la 51 de ani, fiind numit apoi mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Doi ani mai târziu, în 1980, i s-a acordat rangul de Arhimandrit.

„Părintele arhimandrit Partenie Apetrei s-a identificat în mod deosebit cu cântarea psaltică, cu muzica bisericească pe care a îndrăgit-o în mod deosebit. Numeroase zile şi nopţi le-a înclinat cântării bisericeşti, el transcriind foarte multe cântări din tezaurul de cult al Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus arhim. Timotei Aioanei.

S-a retras în ultimii ani la Mănăstirea Neamţ, la metania şi la începuturile strădaniilor lui pentru slujirea Bisericii.

„Părintele arhimandrit Partenie Apetrei, fostul Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a fost un om care s-a rugat lui Dumnezeu foarte mult. A fost un care a dorit cât mai multă rânduială, care a iubit muzica şi rânduielile liturgice şi un om care avea o bunătate a lui şi o milostenie pe care nu dorea să o arate celorlalţi, dar, în taină, o făcea”, a spus arhim. Dosoftei Scheul – Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Toţi cei care l-au cunoscut pe părintele arhimandrit Partenie îi păstrează astăzi vie amintirea şi, ori de câte ori au ocazia, îi aprind o lumânare sau lasă un pomelnic la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva unde părintele a slujit decenii la rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.