Părintele Arsenie Papacioc – prima carte de vizită a României

de Catalin Dumitrean:
Este o seară blândă. Parcă un petic de cer mi s-a lăsat pe inimă şi mă trimite în reverie. Biroul de scris pare un fel de balustradă pe scara raiului. Mă las furat de amintirile dulci cu Părintele Nicodim Bujor.
Fără a-i supradimensiona cultul personalităţii îmi dau seama abia acum ce mare a fost. Atât de mare încât el nu a încăput în lumea aceasta.

Ne-a spus odată: „Părintele Arsenie Papacioc e prima carte de vizită a României la Dumnezeu!” Ni s-au rănit ochii de lacrimi. Ştiam de tinereţea comună acelor doi mari duhovnici, de idealurile lor comune, creştineşti şi româneşti.

Am întrebat apoi: Dar, pe Părintele Arsenie l-aţi cunoscut? Mi-a răspuns: „I-am fost ucenic! Eram la Mânăstirea Sâmbăta, student la teologie, aşteptam la spovedanie ca să ne facă molitfă. A venit, ne-a privit, apoi ne-a numărat pe toţi. Zice 1, 2, 3 şi tot aşa până la 42, plus doi- a zis sfinţia sa- care abia acum se dau  jos din tren în gară la Voila!… Am muţit cu toţii. Peste câteva ceasuri au apărut şi cei doi. Eram 44! Într-adevăr părintele îi vedea în duh.”

Apoi amintirile sale se opreau brusc. Ne privea luminos: „Ce copii frumoşi!” Părintele Petru Vamvulescu se simţea în al noulea cer. Mie nici u-mi venea să cred că mă aflu unde mă aflu.

Părintele Nicodim continuua să ne privească sublim, cald şi miraculos. Revenea la prezent, la puţinătatea duhovnicilor, la faptul că neamul românesc nu trebuie să moară.

Încheia de fiecare dată, cu un o replică  extraordinară: „ Rămâneţi în ţară! E sfântă România!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.