Parintele Galeriu: „Sfantul Calinic e cel mai mare sfant roman”

Era in 1992 . Mama era de 6 luni bolnava la pat .Fratele meu Valeriu o ingrijea. Sufeream de grija lor, de durere ca nu pot sa ajut mai mult. La slujba de luni seara  , Parintele Galeriu  a zis  :”sa facem acatistul  Sfantului  Calinic.” Cu atentie si concentrare l-am urmarit. Sambata de dimineata   , de ziua Sfantului , mama mea s-a urcat la cer. E drept ca fusesem  la Macin  cu o saptamana  inainte si Pr. Constantin Oancea  cu inca un preot facusera slujba Sfantului Maslu urmate de  Spovedanie si Sfanta Impartasanie pentru amandoi parintii.

De atunci , l-am cautat si l-am gasit pe Sfantul Calinic  intotdeauna  pe 11 aprilie adaugand la fiecare inchinaciune „Bucura-Te Sfinte Calinic izbavitorul de suferinta al mamei mele”!

         Nu am facut ceea ce multi alti crestini mai sarguitori fac. Liana prietena mea de rugaciune din vremea aceea , mi-a  zis  o data : „ pe babuta asta, am visat azi noapte ca Sfantul Calinic o miruia ”.  Am salutat-o pe respectiva babuta, sora Eugenia  , nelipsita la toate vecerniile de sambata seara de la manastirea  Antim .

Când ascult această muzică de Mozart, îmi cresc aripi de înger.  [i] Asa erau  pentru toti äntimistii”, cantarile de la vecerniile de atunci. Am aflat apoi ca sora Eugenia  a fost la priveghere de toata noaptea la Sfantul Calinic. Brava babuta!

Au trecut mai bine de doua decenii. Anul acesta Sfantul Calinic  este joi si am ore. Asa ca m-am mobilizat  sa merg duminica  la manastire la Cernica. Chiar daca au inflorit corcodusii  , e rece si innorat. Mi-amintesc  de cuvintele „prin osteneli mici scapa omul de cele mari ”[ii]. Imi fac curaj si …reusesc  sa ajung la Cel care a trait „in sfintenia muncii si a infranarii”[iii]

Pun un colacel pe masa, flori la mormant , flori la racla Sfantului ; dupa sfanta Jertfa ma duc si la mormantul parintelui Staniloae, a fiului Nicolae al Parintelui Galeriu  unde aprind lumanari  si pun zambile . Prind rugaciunea de binecuvantare a prinoaselor , ajung”si la sfintele icoane. M-a miruit parintele care era de la racla Sfantului si plec gandind la cuvintele Sfantului  Calinic.

„Via, vada cati pe lume

Aur , gloria doresc

Sau placeri si tron ,renume

Cum se sting , se nimicesc.

 

Carja, mitr arhiereasca

Orice-n lume am dorit

Vanitate omeneasca

Toate aici s-au contopit

Vre un act de caritate

Sau credinta –n Dumnezeu

Sper ca in Eternitate

Va  -nsoti sufletul meu!”[iv] Sf. Calinic

 

„Pomenirea ta cea purtatoare de lumina, Ierarhe Calinic, veseleste sufletele celor credinciosi si atingerea de racla  sfinelor tale moste  sfinteste simtirile si daruieste tamaduiri; pentru aceasta, dupa datorie, te cinstim pe tine si cu bucurie iti cantam:

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu inteleptite!” [v]

Argentina Gramada Dragu
[i]Cioran –„Cartea amaraciunilor”-  http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?p=2&s=%EEngeri

[ii] George Crasnean-“Hristofor de la Provata” – aprilie 2008-Lumea Credintei

[iii] www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-calinic-la-cernica/sfantul-ierarh-calinic-la-cernica-73049.html

[iv] Sf. Calinic-  1 oct -1798- 11 apr 1868

[v]„Acatistul Sfantului Calinic de la Cernica”, Condacul 1)- Carte de rugaciuni-Tipografia Ramnicu Valcea -1861-pag 178

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.