Pr. Petre Pruteanu: Unde sunt sfintii familisti?

In calendarul nostru sunt trecuţi ca sfinţi o mulţime de ierarhi şi cuvioşi care nici n-au murit pentru credinţă, nici nu se ştie dacă ar fi apărat-o în mod deosebit în timpul vieţii, nici scrieri duhovniceşti nu au lăsat, iar mulţi dintre ei n-au nici moaşte, ci numai numele trecut în calendar şi câteva informaţii mai mult sau mai puţin verificabile. În schimb nu avem în calendar preoţi sau diaconi căsătoriţi cu familie şi copii, decât dacă aceştia au pătimit pentru credinţă sau, spre sfârşitul vieţii, au mers la mănăstire (vezi şi aici). Ce să mai zicem de laicii simpli…

Există cazul izolat al Sf. Ioan de Kronştandt, dar în timp ce Sinodul Bisericii Ruse recunoştea în el un om harismatic, soţia lui se plângea aceluiaşi Sinod că preotul Ioan nu trăieşte cu ea aşa cum se cuvine să trăiască soţul cu soţia. 
Biserica cinsteşte câteva mame remarcabile: Monica (mama Fer. Augustin), Nona (mama Sf. Grigore Teologul), Emilia (mama Sf. Vasile cel Mare); şi apropo, Antuza, mama Sf. Ioan Hrisostom nu este în calendar. Dar nu avem proslăvită paternitatea trupească (decât la patriarhii Vechiului Testament). Am putea spune că nici maternitatea nu e prea băgată în seama decât prin prisma personalităţilor care s-au născut din acele mame.
Altceva: Biserica Rusă a rânduit ca Sfinţii Petru şi Fevronia (Rusia, sec. 13) să fie consideraţi ocrotitori ai căsătoriei şi familiei, dar ei nici măcar n-au avut copii, iar la sfârşitul vieţii au mers fiecare la mănăstire. Nu era mai bine să fie aleşi pentru asta Sf. Ioachim şi Ana?
Daţi-mi un exemplu remarcabil de sfinţi care sunt propuşi de Biserica ca model anume pentru că au avut mulţi copii pe care să-i fi educat creştineşte, iar numele acelor oameni să fie cunoscute întregii Bisericii nu doar pentru că au născut vreo personalitate remarcabilă, ci prin însăşi viaţa lor de sfinţenie.
Păi este viaţa de familie o cale spre sfinţenie sau nu? Dacă este, de ce nu o vedem reflectată în calendar? Mireanul trebuie să fie omorât ca să poate fi luat drept exemplu de sfinţenie?
Danion Vasile are o carte mai veche Noi sfinti preoti de mir, am citit-o acum multi ani de zile, stiu un singur nume Sf. Alexie de Bortsunami(era chiar pe coperta numele asta) sau ceva de genul – care a inviat un mort. Poate spune daca exista vreun sfant casatorit, cu copii, necalugarit la batranete, eventual canonizat alaturi de sotie in aceasta carte?

2 comments on “Pr. Petre Pruteanu: Unde sunt sfintii familisti?

 1. Laura septembrie 3, 2018 at 04:58 - Reply

  Doamne ajuta! Dar Sfantul Ilie Lacatusul? a avut 5 copii impreuna cu sotia sa, a fost mirean, si e recunoscut ca e Sfant …

 2. Laura septembrie 3, 2018 at 05:01 - Reply

  A fost apoi preot mărturisitor și deținut politic român ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.