14 septembrie – Ziua Crucii

Numim ziua de 14 septembrie a Crucii, deși a Crucii e și Duminica a treia din Postul Mare, și Vinerea Pătimirilor, chiar fiecare vineri de peste an și fiecare zi în care se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Dacă Părinții spun că Hristos se găsește în stare permanentă de jertfă, atunci fiecare clipă a timpului este un moment al Crucii și nu se poate respira și trăi fără această realitate. În fapt, nu se poate respira și trăi fără Dumnezeu, pentru că realitatea Crucii înseamnă prezența reală și dinamică a lui Dumnezeu care se revelează în chip văzut prin Iisus Hristos Cel răstignit și înviat…!
Problematica pragmatică sau practică a timpului Sfintei Cruci rămâne însușirea acestei realități. Noi oscilăm între cele două cruci din preajma Crucii lui Hristos, adică între smerenie și hulă, între starea tâlharului pocăit și a celui răzvrătit…! Una te mântuie, te salvează, iar cealaltă te osândește…! Cea care te îndumnezeiește este doar Crucea Domnului…!
Ziua de azi ne cheamă, nu numai la asumarea crucii vieții noastre care duce la mântuire, ci mai ales la identificarea cu idealul creștin care cere și promite îndumnezeirea. Aici descoperim adevărata valoare a Crucii, adică identificarea absolută a Mântuitorului Hristos cu Jertfa de pe Cruce! De aceea ne adresăm Crucii în rugăciuni, imne și acatiste ca Domnului, pentru că El S-a identificat total în Jerfa de pe Cruce și rămâne în aceasă stare spre mântuirea neamului omenesc!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.