Din dragoste pentru Hristos: Timotei şi Mavra

sfinti-timotei-si-mavraCea mai frumoasă poveste de dragoste şi moarte nu este Romeo şi Julieta, ci întâmplarea tinerilor căsătoriţi Timotei şi Mavra, din cetatea Tebaida, care au fost răstigniţi pentru credinţa lor în Hristos, pe două cruci aşezate faţă în faţă, de pe care, vreme de zece zile şi-au vorbit! Nu a cules nimeni cuvintele lor, mai curate decât roua, dar câte piese de teatru, câte misterii sau opere, întru întărirea credinţei noastre, s-ar fi putut compune din secolul III până acum, dacă le-am fi avut…

De zece ori a cântat ciocârlia în cetatea lui Arianus, prinzându-i treji pe cei doi îndăgostiţi, căci durerea ascuţită a piroanelor care le străpungeau mâinile şi picioarele nu îngăduia trupurilor, pornite spre moarte, vreo clipă de răgaz. Dar câtă iubire trebuie să-i fi copleşit, o iubire asemănătoare celei la care visam în adolescenţă şi pentru care ne-am fi dat şi viaţa. O iubire compusă nu doar din atracţia omenească, ci şi din Prezenţa lui Hristos în inima lor, mai intensă decât orice binecuvântare de nuntă. Această iubire nepământeană şi-o împărtăşeau de pe cruce iarăşi şi iar. Declaraţiile lor de dragoste trebuie să fi depăşit orice închipuire a sublimului. Percepţia durerii era schimbată mereu în expresie a dragostei şi întăririi sufletului iubit. Preocuparea pentru durerea celuilalt o suprimă aproape întotdeauna pe a ta. Numai când suntem pe cruce, Domnul ne permite să aflăm acest secret.

Uneori, agonia unui suflet care începe să se desprindă de trupul său durează prea mult, pentru cei din jur. Nu ştim dacă el mai are simţul timpului, dar ceilalţi adesea nu mai au răbdare să-l asiste, căci vor să-şi continue viaţa lor. Singurătatea în care se petrece experienţa desprinderii este mai dureroasă decât toate escarele, decât toate rănile agonisite de-a lungul întregii sale vieţi de către muribund.

Suflete, nu te teme! Cere ajutorul sfinţilor mucenici Timotei şi Mavra, cere ajutorul Mântuitorului şi vei simţi cum, în preajma ta, de pe o cruce asemănătoare celei pe care te afli tu pironit, se revarsă o nesfârşită Iubire, o dragoste de mireasă curată, întărindu-te pentru drumul cel greu, pe care îl mai ai încă de străbătut.

Ne amintim în 3 mai, plini de cutremurare, de martiriul sfinţilor mucenici Timotei şi Mavra, răstigniţi pentru Hristos în anii 286 ai domniei lui Diocleţian.

Să avem ajutorul lor!

Elena Frandeş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.