A inceput iubirea de apoi

Mă frământă lucruri la care poate nici nu vă gândiţi. Cum a continuat iubirea pe pământ după căderea lui Adam.

Ce şi-au mai putut spune primii oameni. Cum a sunt în gurile lor acel: Te iubesc! – fără de care să recunoaştem soarta omenească nu are nici un sens. Din păcate, din nefericire, din lipsa unora de a înţelege raţiunile intime ale iubirii, scena ulterioară părăsirii raiului de către prima pereche apare în ochii „teologilor” ca un fel de Sodoma şi Gomora, cu trupuri lascive care gustă păcatul, cu Adam muncind transpirat la o carieră de piatră, cu Eva mereu lacomă de a face copii, în fine un tablou apocaliptic care ne înfioară aşa cum este el povestit. Pe acest fond imagistic ne clădim şi noi construcţia dogmatică a propriei credinţe. De aici şi teama oridinară că la orice pas se ascunde un păcat, păcătoşi şi locuri de iad. 

Problemele sunt puse însă greşit. Şi cei cei ce la pun astfel, teologi sau simplii enoriaşi, de obicei, uită că cercetând psihanalitic şi duhovnicesc în propriile biografii sunt ei înşişi oameni frustraţi, cărora nu li se mai spune zilnic: Te iubesc!

Astfel, ei încep să se adune în formule extremiste, dure, bigote, să înfiereze iubirea şi dreptul ei de a te exprima prin emotivitate. Aduc argumente din Scriptură, se dovedesc prevestitori de rău,au halucinaţii de profeţi, vorbesc cu „îngerii”, devin mai ortodocşi decât Hristos însuşi şi gata de a impune ordinea prin forţă. Şi totuşi ceva simplu le lipseşte din gură: Te iubesc!

Ori totuşi, să nu uităm, după cădere Adam şi Eva s-au iubit în continuare. Şi a fost dragoste adevărată. Au făcut copii din care descindem şi noi, i-au crescut, au muncit, au plătit  cu destule neputinţe gafa de a rupe un fruct.

Adică păcatul neascultării. Au stat şi în iad, dar în cele din urmă au fost eliberaţi de Hristos. Şi totuşi nu putem spune că dragostea lor a murit, că ei nu au mai avut dreptul de a fi dăruitori. Dumnezeu le-a înţeles neputinţa, le-a văzut iubire ulterioară şi în cele din urmă le-a dat raiul. De atunci pentru ei a început „iubirea de apoi”…

Catalin Dumitrean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.