LOADING

Type to search

Abia când vom vedea o lume fără dragoste vom înțelege ce înseamnă ateismul

Ortodoxie si traire

Abia când vom vedea o lume fără dragoste vom înțelege ce înseamnă ateismul

Share

 

Sursa: sihastriaputnei.ro

Hristos îi va învia pe toți copiii tuturor văduvelor din toate Nain-urile. Sfântului Andronic îi va învia 2 copii, morți prea devreme! Și câtor mame nefericite… Hristos înviat: așa trebuie să fie omul! Hristos a înviat ca să ne replămădească în Duhul Sfânt! Un singur lucru ne lipsește pentru a înțelege învierea! Care este acesta? Simplu: o viață curată… Hristoase, Cel ce ai înviat din morți, te rugăm, înviază și sufletele noastre!… Sf. Pavel e ferm: Nu vă descurajați, veți fi înviați! Mironosițele Îl căutau… Efectul: s-au umplut de bucurie… Noi, urmașii lor, simțim nevoia să sărbătorim Paștele în fiecare duminică. Dar bucuria aceasta se naște doar dintr-o credință extrem de puternică. Ulterior, Sfântul Petru o va învia pe Tavita, făcând la Ioppe exact ce l-a văzut pe Hristos făcând în casa lui Iair sau pe ulița către cimitirul din Nain.

Eliberați de mentalitatea de sclavi!

Nu mai slujim vicleanului! Ne angajăm ferm să urmăm doar Iubirii, numită de către noi Dumnezeu! Moartea nu ne mai stăpănește, iată motivul bucuriei noastre. Hristos înviat nu mai moare, e limpede… Duhul suflă peste oase (profeția lui Iezechiel) și morții înviază! Această biruință naște bucurie. Chiar o explozie de bucurie, pentru că:

 1. Războiul s-a terminat!
 2. Mai mult, ai noștri au câștigat!
Sursa: blogdefotografie.ro

Deci, cătușele sunt date jos (profeția lui Baruh). Sfânta Liturghie este, așadar, un Cântec al Victoriei! Frenezia acestei victorii: nu putem sta în casă, ieșim, ne întâlnim, ne bucurăm împreună. Dumnezeu i-a trecut pe evrei prin Marea Roșie, iar pe noi ne-a trecut de la moarte la viață. Și de pe pământ la cer. Arhiereul Veșnic este Paștele nostru! Sursa Bucuriei, Hristos, are un motiv de întristare. Intuim care poate fi acest motiv: împietrirea inimii noastre. Acest Hristos, Singurul, deranjează. Pentru că face minuni. Tocmai pentru asta. Prea multe minuni… Fariseii vor să acapareze totul, să nu lase nimic pentru alții, nici imagine, nici audiență, nimic. Totul li se cuvine lor, restul să moară de foame! Nu se lasă eliberați de mentalitatea de iobagi. Hristos nu ne explică suferința, ci umple această suferință de prezența Sa, o face suportabilă și de trecut, ne fixează o speranță sigură. Când Hristos spune pe Cruce Săvârșitu-s-a (Totul s-a sfârșit), abia atunci începe totul!!! De unde știm dacă Hristos ne iubește? Dacă luptăm cu păcatul, să fim extrem de siguri…

Actualizarea temei: ajutăm orfanii!

http://afso.ro/

Acest material nu conține plasare de produse. Aceste rânduri își propun să dea un indiciu celor care vor să ajute și nu știu pe cine. Sunt multe case de copii orfani, căutați-le, sprijiniți-le! NU DOAR DE PAȘTI! Un exemplu: Asociația Filantropică Sfântul Onufrie, Str. Mănăstirii, nr. 1, Comuna Floreşti, Cod Postal 407280, jud. Cluj, Romania, TELEFON:+40-0741-527 074, e-mail:office@afso.ro, cont RO27 BTRL RONC RT02 0955 7001. Implică-te!

Iubirea orfanilor nu are nevoie de efecte 3D!

Este suficientă implicarea sinceră, neinteresată. Toți putem face asta, doar să vrem. Să dorim să îi scăpăm (de singurătate), ca să scăpăm (de iad). Să ne înmulțim iubirea, dăruindu-le-o. Sub chipul FIECĂRUI orfan este Hristos!!! Doar așa devenim discipolii Lui, empatizând cu frații Lui. Intrăm în Familia Lui.

Ne purtăm de parcă am fi orfani, fără un Tată Ceresc!

Nu ne putem lipsi de iubirea Maicii Sfinte!

Fără Dumnezeu nu avem cum să fim deplini. Tânjim după bucurie, dar nu ne putem bucura, deoarece suntem decăzuți și nu dorim harul. Doar prin Hristos suntem reconectați la Viață. Să nu lăsăm să se stingă lumina în noi. Prioritatea este vindecara minții noastre bolnave. Golirea (scobirea sufletului) de patimi doare… Dar altfel nu putem primi darul bucuriei. Prin Hristos, totul ni s-a lămurit. Creștinul este lipsit de ostentație. Calm, evlavios, prevăzător. Însă, de multe ori e mai treaz lupul, cel care stă la pândă, decât turma, care se preface că nu îl vede. E clar, de azi:

Să mângâiem. 
Să nu rănim. 
Să nu așteptăm aplauze. 
Să facem ce nu-i place fratelui, în locul lui.

Orfanii pot refuza Adopția!

O mare dramă pentru ei. Pornesc în căutarea fericirii, din start pe o pistă falsă. Nu au cum să ajungă undeva. Fără Tata, nu vor fi în siguranță. Niciodată. Abia Prezența Lui le va conferi totul. Fără El, ei nu au nimic. Rămân orfani în canale, plini de puroi și de bube. Nu vor să se curețe. Nu doresc să miroasă frumos. Nu știu ce e iubirea. Când Biblia vorbește despre faptul că noi suntem fii adoptivi ai Tatălui, se referă la un obicei din lumea romană: cetățenii Romei aveau mulți copii (cu multe femei), dar numai cei adoptați de către propriul tată deveneau și moștenitori! Cei neadoptați, chiar din femei legitime, fără dubii biologice, nu moșteneau nimic. Fără adoția creștină, rămânem orfani ai iadului. Prin adopție, devenim moștenitori ai Împărăției veșnice. Câtă lipsă de chibzuință din partea celor care refuză Pronia părintească. Tatăl nu ne va goni niciodată, noi să nu plecăm. Pe Cel ce vine la Hristos, Acesta nu îl va scoate afară, ci se va bucura împreună cu toți îngerii. Asta e familia noastră, cu Maria Magdalena, cu apostolii, cu sfinții. Niciodată cu Iuda, Pilat sau Barabas.

Orfani în căutarea fericirii…

Obosiți, mereu în competiție, invidioși, înfricați de ce vor zice alții, indiferenți… Dacă ai suficientă mâncare și ești sănătos, nu înseamnă că ești fericit automat. Atât de mulți bogați suferă de anxietate, deși sunt sănătoși și pradă alimentele. De obicei, oamenii blocați în trafic caută plăceri, nu liniște sufletească… Vrem să înlăturăm nefericirea de zi cu zi, dar cum?! Putem începe prin diminuarea preocupării de propria persoană! Orice patimă este un eșec. Omul devine mai puțin viu. Și nu orice proastă dispoziție înseamnă nefericire. Este agasant să reții multe detalii noi, doar pentru a face bani. Bun, și care e remediul? Altruismul, după modelul sfinților. Singurul leac este dragostea. Orafanii au nevoie de dragoste maternă!Noi suntem cerșetori care imităm și invidiem alți cerșetori, în loc să imităm modelul sfinților! Sfinții sunt singurii care scapă din acest infern. Sunt cei care acceptă să fie adoptați, deci evacuați din gheena arzândă.

***
Demonizații sunt vindecați de Fiul lui Dumnezeu. Nimeni altcineva nu are putere să îi elibereze. Și, totuși, Fiul lui Dumnezeu este dat afară, în loc de mulțumire. Ne-ai ajutat, acum gata, poți să pleci, nu mai avem nevoie de Tine! Binefăcătorul este izgonit în pripă. Nu poți ascunde boala, dar nu poți nega nici vindecarea. Ai primit un Bonus divin, ești vindecat, nu te poți purta ca și cum nu ai fi fost bolnav… Te preocupă cauza bolii și prea puțin valorifici darul vindecării în sine. Prea puține mulțumiri și prea multe izgoniri ale Vindecătorului. Vindecarea trebuia să fi produs o transformare profundă, nu să sporească indiferența. Părintele Gheorghe Șanta subliniază etapele vindecării prin iubire:

 1. La început, prezența divină, fără de care totul e imposibil.
 2. Apoi, acceptarea darului divin.
 3. Pe urmă, implicarea ta.
 4. Transformarea constantă.
 5. Folosirea reperelor euharistice.
 6. Comuniunea deplină cu oropsiții.
 7. La final, rezultă un comportament creștin, exorcizat de toate răutățile.

Vrem să înlăturăm nefericirea de zi cu zi!

www.johnsanidopoulos.com

Facem asta doar preocupându-ne mai puțin de propria persoană. Nu le arătăm copiilor strigoi și demoni la TV, ci icoane și sfinți. Nu povestim despre rău, că nu suntem mesagerii răului. Vorbim despre Lumină, ai cărei apostoli ne străduim să devenim. E plină lumea de draci, de la grădiniță, până la facultate, peste tot, în afișe, în muzică, în gândirea atee. Trebuie să exorcizăm Europa de proprii demoni. Noi nu putem face asta. Doar Hristos ne poate salva. Dar nouă nu trebuie să ne fie frică. Câtă vreme suntem de partea lui Dumnezeu, aproape de El, nimeni și nimic nu ne poate vătăma. Suntem prea posedați de dracul lăcomiei!!!

Cine aleargă după bani, lasă baltă mântuirea sufletului!

Banul posedă multe suflete. Le macină, într-o pasiune care nu se consumă niciodată. Este un infern din care doar Hristos te poate elibera, dacă vrei și dacă Îl lași. Dar câtă vreme îți place așa și Îl înjuri... Ateismul demonic nu înseamnă o lume fără Dumnezeu, asta ar fi simplu. Ateismul înseamnă o lume fără dragoste. Abia când oamenii vor vedea o lume fără dragoste, vor înțelege ce înseamnă, de fapt, ateismul. La fel de atei sunt și nepracticanții, cei care nu ne rugăm, nu postim, nu ne pregătim pentru Euharistie, nu suntem milostivi… Adică, suntem fără dragoste! Ca să poți iubi, trebuie să scapi de demonul numit Ban. Singurul leac este iubirea. Dacă iubești, știi ce e dorul: convorbirea cu Cel de Care ești îndrăgostit. Fără această iubire, te zbați în ură, în întuneric, în moarte. O suferință de neînțeles. Abia iubirea clarifică totul și vindecă orice. Și nu există iubire mai desăvârșită decât a lui Dumnezeu. Un îndrăgostit citește pe nerăsuflate Scrisoarea de dragoste, Biblia. Este în lagăr și numai așa află cum poate evada. Nici un editor nu ar accepta să tipărească Biblia azi, dacă nu ar fi fost tipărită până acum!!!

Calificați la veșnicie nu prin meritele noastre, ci prin statutul de gazde conferit de Organizator!

www.ortodoxia.md

Omul e creat pentru a fi fericit veșnic, nu pentru a fi demonizat. Locul nostru este lângă Dumnezeu, niciodată altundeva. Oricine se desparte de Casa Tatălui se demonizează, asemeni lu lucifer (cu l mic!). Postul și rugăciunea alungă demonii, nu sunt scopuri în sine. Țelul este REPATRIEREA. Momentan, suntem refugiați, în exil, la axmiia generație după Adam. Dar nu vrem să rămânem aici și nici nu putem. Plus că aici suntem sclavi. Adevărata libertate va fi doar Acasă. Tocmai pentru ca acest lucru, această dorință a noastră, care la un moment dat părea imposibilă, să se realizeze, a fost nevoie ca Hristos să ne caute pe fiecare în parte, să ne vindece pe fiecare în parte, să Își verse Sângele, până la ultima picătură. Doar să îți dorești să te mântuiești. Să vrei să te califici, să nu îți fie frică de tine. Să vrei să scapi de nefericire și să speri la iubire. Raiul este un dar. Noi nu îl merităm. Cine îl ratează devine cel mai mare frustrat: Ce ușor era să nu îl fi pierdut… Dumnezeu vrea să împartă veșnicia cu voi, bucurați-vă!

Pildele lui Solomon (capitolul 29) sunt un adevărat tratat de psihoterapie spirituală. Aici vedem de ce suntem demonizați, de ce am pierdut speranța și am căzut în deznădejde: doar din cauza FRICII! Oamenii nu mai au curaj! Benjamin Franklin spunea că ne lipsește curajul curajului, credința în Creator! Ei, orbiți de frică, singuri ne bulucim în iad. Riscăm să pierdem totul dintr-o EROARE?! Iată soluțiile Înțeleptului Solomon:

 1. Judecata sănătoasă este singura eficientă, pentru că se pot vedea roadele ei.
 2. Pentru ca poporul să nu mai suspine, ar trebui ca păcătoșii să nu mai fie la conducere.
 3. Sporirea numărului de săraci se datorează numai indiferenței celor mulți.
 4. Toate aceste necazuri se nasc din mândrie, din slavă deșartă și din invidie.
 5. Concluzia: doar cel ce are curaj, crede, iubește și nădăjduiește stă la adăpost!
cuvintecelebre.ro

Psalmul 7 este o veritabilă rugăciune de eliberare de Frică. Este teroarea, angoasa, panica, exact opusul credinței. Dar puroiul poate fi scos. Răul există, dar curajosul îl înfruntă. Cu fermitate! Creștinismul este religia fricii oare?! Creștinismul nu a inventat Crucea, ci curajul de a o purta până la capăt. Primii creștini nu se rugau pentru încetarea persecuțiilor, ci pentru dobândirea curajului în mijlocul lor. Câtă vreme lupt cu păcatul, învață sf. Siluan, știu că Dumnezeu mă iubește!

Fără rugăciune, totul în jurul nostru este lipsit de prezența lui Dumnezeu!

www.cuvantul-ortodox.ro

Sensul este dat tocmai de către Dialog. Fără comuniune, ne înstrăinăm, ne sălbăticim. Fără rugăciune, ne pierdem libertatea și ne lăsăm dominați! Psalmul 130 este o autentică rugăciune de pocăință. Dar medicamentul trebuie luat cu încredere, cu perseverență… Doar rugăciunea ne ajută să plonjăm în profunzimea lucrurilor. Dreapta credință înseamnă laudă și uimire neîncetate. Dumnezeu ne invită să facem din viața noastră o celebrare. lucifer încearcă să ne rupă de modelul patern prin provocarea de miracole inutile (pietre transformate în pâini). Dar Mesia refuză valorile pe care se sprijină paradigma civilizației războinice, ultrasângeroase. Refugiul pustnicilor se transformă în contraatac împotriva patimilor. Într-adevăr, întunericul este foarte agresiv, încât tinde să copleșească lumina, dar Hristos îl înfruntă! Lumina Învierii curăță simțirile noastre perimate. Preoția continuă această Lucrare până la sfârșitul timpurilor. Deci, să nu credem facil, lipsiți de motivație, ci să realizăm cât de importantă este miza! Hristos este Singurul care îi bagă în seamă pe slabănogii ca noi, Singurul care ne spune că pentru El contăm, avem valoare… Cea mai mare minune: Hristos nu mai este în mormânt! Prea puțin ne gândim la acest mare adevăr. În acest război nevăzut, Evanghelia este manualul nostru de tactică duhovnicească. Iar îndemnurile sunt notate exact. Doamne, știm că nu ne vei părăsi în încercări, ci ne vei smulge din brațele celui viclean… Capcana majoră de evitat: abandonul (deznădejdea).

Taina iubiri divine, singura salvare!

edituradeisis.ro

Divizarea este, întotdeauna, un eșec al comunicării. Omul este cea mai minunată făptură, deoarece nu este făcut după chipul unei mașini, ci este creat după chipul lui Dumnezeu. Cel mai intens mister este, de departe, contemplarea lui Dumnezeu, iar nu contemplarea cosmosului. Cauza rupturilor este, mai mereu, lipsa de credință (prea multe incertitudini). Scopul: mai este azi omul dispus să își dea viața pentru adevăr?! Actualizarea: prea multă absurditate, prin dorințe nepotrivite (inutile, nenecesare, chiar dăunătoare). Taina: Dumnezeu ni Se dăruiește prin har (ne devine accesibil). A nega mântuirea nu înseamnă doar a Îl nega pe Hristos, ci a reveni la disperarea păgână (deznădejde, lipsă de reper, de motivație și de finalitate). Taina se deslușește în Hristos. Adevărata știință (traducere a misterului) este învățătura apostolilor. Această doctrină vie a ajuns până la noi fără adaos, fără împuținare, ocolind primejdia și blasfemia, dar – mai ales – ne-a oferit darul deosebit al iubirii, care este cel mai de preț dar, întrecând celelalte harisme. Este mărturia unui mare sfânt, Irineu de Lyon. Iar Ignatie, sfântul antiohian, completează: Cine aude glasul lui, aude și tăcerea lui. Misterul acestei dragoste presupune:

 1. Înaintare în sfințenie.
 2. Permanență.
 3. Lucrare divină.
 4. Claritate.
 5. Viață curată.
 6. Smerenie.
 7. Încredere deplină.
Să fim cu gândul la Dumnezeu și El ne va păzi!
Hristos este Dumnezeu (vede toate), Hristos este Domn (domnește peste toate), Hristos este Atotțiitor (ține toate). Pentru noi, există o singură mare nefericire: aceea de a nu-L cunoaște pe Hristos… Suntem vameși, putem să devenim evangheliști! Putem să ne decuplăm de la idolii contemporani. În familie, nu este nevoie de lux pentru a simți bucuria. Să nu ne moleșim spiritual, ca să nu pierdem harul. Să devenim Mir curat: mirul are nevoie de multe ingrediente și trebuie fiert foarte mult (multe virtuți și multă răbdare). Să Îl trăim pe Hristos cu intensitate… Să nu ne îngrijim de cele materiale, ci să ne pregătim să ne înfățișăm înaintea lui Hristos! Nu e suficient să nu păcătuim, trebuie să acumulăm virtuți. Nu luptăm pentru diplome, medalii și cupe! Degeaba cupa imită Potirul, că e goală! Darul vindecător se dă abia după  ce a avut loc o împăcare. Să nu lăsăm harul să plece…
Marius MATEI
Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Editorialist Lumea Credintei. Autor al volumului "Catehismul invierii. Un pelerinaj spre lumina" (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2016). Colaborator la reviste si ziare: "Lumea credintei", "Ariesul de Turda", "Adevarul de Cluj", "Scutul patriei".

 • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *