Adevărul, doar la singular

Există un singur adevăr. Gottfried Leibniz greșea când afirma că sunt mai multe feluri de adevăr. Adevărul de încredere (adeverirea) nu este diferit de cel de facto (realizarea). Tocmai această duplicitate o incriminează Evanghelia: Nu poți adeveri ceva ce nu ai realizat. Dacă nu ar exista înviere, nu ar rezista această realitate. Dar învierea este un fapt adeverit. Nu sunt două adevăruri, ca să iși ia fiecare de pe raftul religiei care îi convine sau îl binedispune. Adevărul nu trebuie neapărat să placă, ci să uimească, să cutremure și trezească conștiința. Adevărul nu este clovnul, ci clopoțelul conștiinței, dangătul de clopot care trezește omenirea înțepenită în tricouri cu mesaje: Nu îmi mai pasă de nimeni

0000000bgnfxnf

Omul trebuie să își amintească cât de necesar îi este adevărul, că nu se poate minți la nesfârșit. Adevărul poate fi șocant: nu sutem nici primii, nici cei mai înalți. Suntem scunzii secunzi.

Acum 5 decenii, în Indonezia au fost uciși 3 milioane de oameni, doar pentru că aveau altă orientare politică. Adevărul nu este conjunctural. Deși victimele erau simpatizanți ai unei forțe funeste, soluția aplicată a fost departe de corectitudine. În Singapore, acum 7 decenii, închisoarea Changi stă mărturie pentru adevărul despre război: mii de soldați britanici uciși de către japonezi. Adevărul presupune instaurarea păcii. Războiul este minciunea supremă. Până recent, fiecare familie din Singapore avea – în medie – 5 copii. Este adevărul despre valorile familie. Brusc, media scăzut la 1 copil.

Leonid Andreev consideră că doar prin moarte ne convingem de adevăr. Devenim martori ai adevăratei realități. Dobândim cunoașterea deplină. Și nu mai putem minți. Nu mai putem accepta lucruri lipsite de sens. Amedeo Avogadro ne explică cum moleculele nu sunt elemente solitare, ci sunt unite de atracția irezistibilă de a forma un singur întreg. Când un om nu are nimic de mâncare, zicea Hermann Hesse, adevărul este că înfometarea este cel mai inteligent lucru pe care îl poate face. Dar Creatorul nu vrea să fim flămânzi, ci ni Se oferă ca Hrană.

 

Marius MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.