Asperger

Un băiat de zece ani nu poate înțelege cum cred alții. Nu se poate transpune în situația lor. Doctorii tot pomenesc un nume ciudat, Asperger, dar el nu își dă seama la ce se referă. El este fericit în lumea lui. Chiar dacă extrem de neînțeles. Nici măcar mama lui nu reușește să comunice cu el. Ea este în negare, suferă de depresie de când a aflat pentru prima dată diagnosticul băiatului său.

hqdefault

Băiatul este extrem de talentat la desen. Când desenează, nu este nevoit să interacționeze cu cei din jur. El e sincer mereu și pierde spunând exact ce gândește, fără să menajeze interlocutorul.

Mama a început să caute posibile cauze, dar nimeni nu a reușit să o ajute. Situația s-a complicat de când băiatul a început să meargă la grădiniță și – ulterior – la școală. Băiatului îi displace orice schimbare – oricât de banală – în rutina zilnică.

Nu are capacitatea de a recunoaște și de a relata emoțiile la cei din jur. Nu înțelege o glumă. Nu privește pe ceilalți în ochi când vorbește cu ei. E preocupat de un singur lucru, desenul, despre care știe foarte multe. Vorbește extrem de mult despre subiectul lui preferat.

A învățat târziu să folosească furculița și nu a reușit să învețe mersul pe bicicletă, deși s-a străduit foarte mult. Are dificultăți să prindă mingea și asta determină râsetele colegilor. Are un mod ciudat al mersului. Memorează toate numerele de telefon ale colegilor. Este extrem de sensibil la zgomote puternice.

Este o țintă ușoară pentru batjocură și cicălire. Este izolat și anxios. Monologhează zilnic, spunându-și că el este la fel ca Einstein sau ca Mozart. Devine furios atunci când un joc nu este jucat corect. Șansele ca să fumeze, să se drogheze sau să consume alcool sunt extrem de mici.

Mama i-a amenajat un atelier special pentru desen. Terapia aceasta se pare că dă roade mai mereu. Desenează cu ușurință modele complicate de motoare, de parcă ar fi xeroxat în minte mii de detalii. Împreună cu profesorul de grafică, participă la un Concurs Internațional la Oslo. Desenele lui însă nu sunt apreciate și nu sunt premiate.

Asta nu îl afectează. Continuă să deseneze. Acum creează benzi desenate. Participă la un concurs la Helsinki și reușește să ia Locul al III-lea. Nici asta nu îl afectează. Continuă să deseneze. Acum creează schițe vestimentare și nu mai participă la concursuri. Singurul lui prieten desenează hărți. Se înțeleg de minune împreună. Au aceeași pasiune, desenul.

24-600x400-e1440173286803

Fac o echipă grozavă împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.