Biserica Ortodoxă este (încă) vie

Ştim astăzi că în Occident foarte multe temple închinate dumnezeului căruia Nietzsche i-a constatat decesul, au fost preluate de către cultură pe post de săli de concerte sau rezervaţii muzeale, după ce creştinismul religios a agonizat vreme îndelungată într-însele. Postmodernitatea le-a găsit, deci, o utilitate adecvată statutului lor ontologic. Mulţi oameni fini şi cultivaţi, precum şi difuzoarele acestora în mass media, vor neapărat să-i înghesuie şi pe ortodocşi în acelaşi cavou cu occidentalii, nereuşind să priceapă că pravoslavnicii nu joacă nicidecum în aceeaşi ligă cu creştinismul religiozificat al administratorilor multiplelor schisme care au sfârtecat unitatea Bisericii primului mileniu. Desigur, refuzul ortodoxiei ecleziale de a confirma profeţiile noii ere postcreştine enervează, cu atât mai mult „încăpăţânarea” de a rezista seducţiei culturii secularizate şi a încercărilor ei de a-şi vasaliza toate spiritualităţiile care au lăsat urme patrimoniale consistente în istorie.

Mihai Constantin 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.