LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

În căutarea diamantului pierdut

Share

Oricâte diamante aș avea, nu le pot avea pe toate, nici măcar pe cele mai frumoase[1]. Maica Domnului are cel mai important diamant, smerenia, care îl ține la distanță pe michiduță. Acum este vremea trezviei și a cumpătării, nu mâine[2]. Acest diamant trebuie păzit cu fermitate, așa cum romanii nu au dezertat din Pompei atunci când a erupt Vezuviul. Smerenia este un glob de diamant, trebuie să am grijă să nu se spargă.

Cea mai periculoasă criză este pierderea smereniei, decadentismul. Omul nu mai știe de unde vine și încotro se îndreaptă. Se repetă ispitirea Evei, doar că acum știu că șarpele poate fi zdrobit. Că mă poate ataca doar la firul ierbii și că prețiosul diamant mă înalță. Regăsesc mulți influencer-i ai decadentismului în literatură: Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Wilde, Yeats, chiar Rilke. Extrem de talentați, fără îndoială, ei doar propun concentrarea pe dobândirea altor diamante, oricare ar fi ele, numai nu smerenia. Această literatură propune mereu calea facilă și dă speranțe false:

  • Totul va fi bine!

Ar putea fi totul bine, însă nu oricum. Doar dacă răul încetează. Excepțional scrie, de altfel, Mateiu Caragiale despre încercarea de legitimare a bastardului. Doar că în acel univers fad, spaima transformă totul în piatră, iar diamantul adevărat pare pierdut. Nu voi găsi nimic, dacă nu caut unde trebuie. Degeaba cer cuie la farmacie. Părinții pustiei au găsit acest diamant. Numai că aceștia nu i-au cerut niciodată lui Dumnezeu să fie slăviți pe pământ. Sfaturile lor ne îndeamnă la unison:

  • Nu te încrede în dreptatea ta, nu te lăsa tulburat de trecut și stăpânește-ți limba și pântecele! Nimeni nu este inutil pentru Domnul!

Este un început promițător în regăsirea smereniei. Sunt o corabie plină de diamante, doar că va trebui să scap de cele nenecesare și chiar dăunătoare, pentru a scăpa de naufragiu. Din cartea lui, Evariste Galoise îmi șoptește:

  • Taina smereniei nu poate fi negată, oricât s-ar strădui autorii de azi să minimizeze ceea ce nu știm și să ascundă ceea ce știm deja.

Iar Logan Smith intervine promt:

  • Dacă vrei să ți se spună mincinos, mărturisește adevărul mereu, pentru a rămâne liber și a putea găsi smerenia. Acest diamant este procesul de fuziune cu divinul, prin care întreaga tristețe este transformată în veselie.

 

Marius MATEI

__________________

[1] Antoine de Saint-Exupery, Citadela, Rao, București, 2013, p. 528.

[2] Sfântul Chiril al Alexandriei, Vremea postului și a înfrânării, Sophia, București, 2012, p. 346. Vezi și John Breck, Sfânta Scriptură în Tradiția Bisericii, Patmos, Cluj-Napoca, 2008, p. 30, precum și Paul Evdokimov, Viața spirituală în cetate, Nemira, București, 2010, p. 35.

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *