LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ce sa facem ca sa le dobandim pe toate?

Share

Aproape toată lumea plânge și se vaită de greutățile acestei vieți. Și bogații și săracii, și deștepții și mai puțin deștepții, cu toții au probleme, ceea ce presupune că nefericirea și neîmplinirea nu are cauza în bogăția sau sărăcia intelectuală și materială ci în lipsa legăturii cu Dumnezeu. Împlinirea completă a vieții acesteia stă în capacitatea omului de a se lipi de Dumnezeu, de a împlini sfaturile evanghelice de a se uni real cu Hristos Izbăvitorul și Biruitorul acestei lumi.
„Căutați Împărăția lui Dumnezeu și celelalte vi se vor adăuga!” nu este o simplă sintagmă ci în ea rezidă înțelepciunea lumii și împlinirea pe toate planurile. În măsura în care suntem preocupați de acest îndemn vom reuși să devenim cu adevărat fericiți, împăciuți cu semenii și cu Bunul Dumnezeu și vom pregusta încă de pe aici dulceața Raiului. Părintele Simeon Kraiopoulos ne oferă câteva repere cu privire la împlinirea „căutării Împărăției Cerurilor” pentru ca celelalte să vină de la „sine”.

Cristian Stavriu

Dacă-l aflăm pe Hristos, viața noastră devine o Evanghelie a fericirii.
Oamenii se necăjesc pentru că socotesc că viața este grea, și sunt mulți cei care din această pricină se răzvrătesc împotriva lui Dumnezeu. Viața nu este grea. Precum Hristos a suferit toate câte a suferit – fără să fie scutiți de vină cei care le-au dus la împlinire, considerăndu-se că într-un fel sau altul tot s-ar fi întâmplat – pentru că trebuia să facă voia lui Dumnezeu, să săvârșească lucrurile pentru care venise în lume, tot astfel – orice-ar întâlni în lumea aceasta, orice i s-ar întâmpla, n-are importanță, și o spun cu toată puterea sufletului meu, nu sunt cuvinte goale sau povești – principalul scop este să se întâmple și în sufletul nostru ceea ce voiește Dumnezeu.

Pilat a contribuit ca Hristos să-și atingă scopul, la fel și Iuda, la fel și ceilalți care L-au scuipat, L-au bătut, L-au batjocorit, I-au țintuit fără milă mâinile și picioarele. Desigur, a existat durere, amărăciune, provocări, umilințe, însă Domnul le-a lăsat în urmă pe toate acestea, pentru că trebuia să moară ca să piară păcatul. Să moară pentru întrega lume, ca să moară ca să piară păcatul. Să moară pentru întrega lume, ca să moară păcatele tutoror oamenilor acolo pe cruce, acolo înlăuntrul mormântului. Ceva asemănător se va întâmpla și cu noi. Dacă Îl găsim pe Hristos, dacă credem în El, dacă puțin câte puțin începem să înțelegem cum stau lucrurile, atunci oricum ar fi viața noastră, ea devine o Evanghelie a fericirii, căci în Hristos viața noastră nu este decât bună, iar fără Hristos este tiranie, este iad.

Fraților, vă rog, acum când prin slujba Sfântului Epitaf am făcut înmormăntarea Domnului, să ne îngropăm și noi împreună cu El. Ce frumos ar fi când am pleca acum la casele noastre, să nu mai fim cei de dinainte!
De vreme ce ne-am înmormântat împreună cu Hristos, ar trebui ca toate acestea care înseamnă păcatul înlăuntrul nostru, care nu sunt ale lui Dumnezeu, să le înmormântăm, să rămână în mormânt, și astfel, să ieșim împreună cu Hristos înviați, liberi și izbăviți.

Taina Suferinței – Arh. Simeon Kraiopoulos – Editura Bizantină 2007

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up