LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cea mai citită carte de rugăciuni

Share

Omul drept îi convertește pe infideli. Forța de coeziunea este răbdarea. Dumnezeu trimite oamenilor conducători sfinți, care să îi călăuzească spre sfințenie.

Un astfel de leader nu folosește harponul, ci harpa. Nu se sperie de ceea ce pare înspăimântător. Deși pare un băiețandru, știe că Dumnezeu nu Îl va părăsi. Gestul lui pare necugetat. Un criminal profesionist de șase coți și o palmă (cum era Goliat) nu ar fi ezitat să ucidă un copil. Este uns rege la Hebron, iar apoi cucerește Ierusalimul și Damascul. Victoriile sale sunt rodul smereniei. Este un subiect popular în arta renascentistă occidentală (îndeosebi în picturile lui Caravaggio).

Introduce ideea de stat mesianic. Mesia urmează să vină, poporul Îl așteaptă. El este Păstorul care va elimina urșii și leii din preajma turmei de oi. Oile capturate sunt recuperate și reintegrate. Dacă vă zic și despre problemele de familie cu fiii Amon, Abesalom și Adonia, sigur știți că este vorba despre… David!

zzz2

A fost un bun proiectant (al Templului). A murit la vârsta de 63 de ani și mormântul lui este la Ierusalim, loc de pelerinaj pentru evrei și creștini, deopotrivă.

S-au descoperit două stele cu inscripția „Casa lui David”, ambele datate anul 841 î. Hr., una în Nord (localitatea Dan) și cealaltă în Est (localitatea Ataroth). Cea de a doua cuprinde și inscripția “Vatra altarului lui Dumnezeu” (prima referire la acest Nume în sursele antice).

Cele două stele sunt la un secol după moartea lui Solomon (fiul lui David), semn că numele lui David era folosit cu nume dinastic pentru regatul lui Iuda.

Praștia (cu care ucidea leii care atacau turma de oi și pe Goliat) era o armă serioasă. Aruncătorii cu praștia erau cot la cot cu arcașii. Pietricelele folosite erau cât mingile de tenis. Viteza de aruncare putea depăși 230 km/h. Nu degeaba, în jocul contemporan Enigma, la capitolul arme sunt pușca, arcul și praștia. Iar copiii care au exersat asta la bunici pot număra geamurile sparte.

David este un model pentru că propune un altfel de praștie: Psaltirea, catapulta care ne azvârle în Rai. Regele David știe să își ceară iertare și învață eficient și pe alții cum, de secole. Regele David este un profet, un smerit, un admirator al iubirii nesfârșite.

Sub inspirație divină, a scris cea mai citită carte de rugăciuni. Este un profet al curăției interioare. Totul începe de la recunoașterea greșelii, părerea profundă de rău și hotărârea fermă de a nu mai greși. Cât de mult iubește Domnul Hristos această carte! Uitați-vă în orice Biblie la notele de subsol și veți vedea cât de mult citează Domnul din Psalmi (pentru că îi trăiește, îi inspiră și îi desăvârșește ca rugă)! La fel, ceilalți autori biblici și patristici.

Mai importantă decât mergerea soarelui este citirea Psalmilor, zice un părinte sfânt din vechime. Psaltirea îl aprinde pe om cu dragoste către Dumnezeu. Soarele luminează marginile lumii, Psalmii luminează simțirile inimii. Mai bine este să înceteze soarele din călătoria sa, decât citirea psalmilor. Avem la îndemână cea mai folositoare carte. Cine trebuie să înțeleagă, pricepe și pleacă de la noi, nu ne mai tulbură. El îți amintește trecutul, tu pomenește-i viitorul.

Să devenim rugăciune, trăind viața ca un psalm, nu ca o pradă. Omul peste care apune soarele cu Psaltirea în mână evită riscul banalizării. Domnul este aproape de cei umili și îi va mântui! Omul nu poate să trăiască cu adevărat decât participând la viața lui Dumnezeu. Așa cum suntem acum, încă nu ne-am pregătit suficient pentru o veșnicie cu El. În necaz, Domnul ne aude și ne izbăvește. Creația devine Biserică. Fiecare psalm este un exercițiu al dragostei. Din ascultare se naște smerenia, iar din smerenie nepătimirea.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *