Cecitate perceptivă

Prea focusaţi pe lumea aceasta, ne este distrasă atenţia de la Dumnezeu. Clacăm din cauza diversiunilor simple. Dacă am avea mai multă credinţă, am fi învingători. La volan, distragerea atenţiei este fatală: de ce am crede că în domeniul duhovnicesc este altfel? Avem o singură busolă, care ne ghidează spre Est, Răsaritul răsăriturilor. Suntem în pelerinaj spre Ierusalimul ceresc.

Viclean-amăgitorul se foloseşte de cele mai ciudate tehnici diversioniste. Sună un clopoţel în faţa noastră, noi analizăm clinchetul, în timp ce lupta adevărată nu e făţişă.

radiorenasterea

 

Marii duhovnici însă l-au demascat mereu. Legiuni întregi nu au reşit să îi biruie pe sfinţi: cum să nu le cerem şi noi ajutorul corăbierilor dedicaţi? Aceasta este orbirea sufletească: solzii se vor ridica de pe ochi în momentul convertirii autentice.

Ne orbeşte voluptatea: doar smerenia ne face văzători. În orice mare iubire este şi un pic de orbire, dar în nici una mai multă ca în iubirea de bani: nu degeaba personajele Disney au dolari în locul pupilelor. A spune că omul este un amestec de putere şi de slăbiciune, de lumină şi de orbire, de micime şi de grandoare, nu înseamnă a-i face proces, ci a-l defini: nu e destinat cărnii, ci asemănării cu Dumnezeu.

Situaţia adevarată nu se schimbă, se schimbă doar gradul de orbire faţă de situaţia adevarată: ne raportăm diferit când Hristos e aliatul. De pe un „peron”, O. Paler cercetează: „Descoperisem îndoiala şi chiar necesitatea îndoielii. Vechea mea încăpăţânare de a crede fără rezerve mi se părea acum un fel de orbire. Dreptatea nu stă pe un singur talger, mi-am zis, ci în balanţă, în cumpăna dreaptă a ambelor talgere. Oricărei lumini îi căutăm umbra. Oricărei vorbe, îi căutăm ecoul. Nu mai era nimic „curat”. Totul era „murdărit” de contrariul acelui lucru.” Caută, pentru a afla. Bate, pentru a ţi se deschide.

Crede, pentru a vedea.

 

Marius MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.