LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cenzura slujbelor ortodoxe epurate de textele „antisemite”.

Share

Ilarion Alfeiev, episcopul de Viena si Austria al Patriarhiei Moscovei a sustinut o conferinta la Wycliffe College (University of Toronto) despre educatia teologica in secolul XXI. In cadrul ei el a atacat si tendintele moderne de epurare a credintei ortodoxe astfel incat ea sa devina „politic corecta”. Redam mai jos un fragment din discursul sau.

„Este inadmisibila, din puctul meu de vedere, corectarea textelor liturgice pentru alinierea lor la normele contemporane. Relativ recent, Biserica Romano Catolica a decis sa inlature asa numitele „texte antisemite” din slujba din Marea si Sfanta Vineri. Cativa membrii ai bisericii ortodoxe au inceput sa propage ideea unei revizuiri a slujbelor ortodoxe pentru a le aduce mai aproape de standardele contemporane ale politicii corecte. De exemplu Parintele Serghie Hackel din Anglia, un participant activ la dialogul crestin-iudaic, a propus inlaturarea textelor din slujba Saptamanii Mari, care vorbesc de vina iudeilor in moartea lui Hristos (cf. articolului sau „How Western Theology after Auschwitz Corresponds to the Consciousness and Services of the Russian Orthodox Church” in „Theology after Auschwitz and its Relation to Theology after the Gulag: Consequences and Conclusions”, Saint-Petersburg, 1999). El afirma de asemenea ca numai o lectura „superficiala si selectiva” a Noului Testament il poate duce pe cititor la concluzia ca iudeii l-au rastignit pe Hristos. In realitate, argumenteaza el, au fost vinovati Pontiu Pilat si administratia romana care erau responsabili din punct de vedere juridic pentru condamnare si rastignire. (…)
Nu este numai o problema a revizuirii traditiei liturgice ci si una a reexaminarii istoriei si doctrinei crestine. Tema centrala a tuturor celor patru evanghelii este conflictul dintre Hristos si iudei, care in final au cerut condamnarea la moarte a lui Iisus. Nu a fost niciun conflict intre Hristos si administratia romana, implicata tarziu numai pentru ca evreii nu aveau dreptul sa condamne la moarte. Par ca toate acestea sunt atat de evidente incat nu au nevoie de nici o explicatie. Exact asa a inteles biserica veche istoria evangheliilor si aceasta este intelegerea reflectata in textele liturgice. Totusi, regulile contemporane ale „politicii corecte” cer o alta interpretare pentru a alinia nu numai slujbele bisericii, dar si credinta crestina insasi, la tendintele modernitatii.”

La inceputul anului, Episcopul Ilarion a criticat in termeni duri realitatile prezentate la Toronto. Iata ce posta siteul catholica.ro in luna ianuarie:

„Arhiepiscopul ortodox rus Hilarion Alfeyev al Vienei a criticat crestinismul „corect din punct de vedere politic”, si a denuntat prejudecatile anti-crestine din Europa, în discursuri publice provocatoare din ultima saptamâna. În 22 ianuarie 2008, într-un discurs adresat Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria, prelatul rus a spus ca unii lideri crestini, în dorinta lor de a fi acceptati în lumea moderna, îsi conduc oamenii pe „drumul direct catre prabusirea spirituala”. „Crestinismul care a cedat nu va putea sa se opuna provocarilor lumii moderne”, a sustinut Arhiepiscopul Hilarion. Pentru a-si mentine puterea lor, a spus el, grupurile crestine trebuie sa adere la Evanghelie si nu sa caute acomodarea la lumea seculara.

Trei zile mai târziu, într-o întâlnire a liderilor ortodocsi cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Arhiepiscopul rus a sustinut un lucru similar dintr-o perspectiva diferita, insistând asupra faptului ca guvernele europene trebuie sa recunoasca si sa respecte radacinile lor culturale crestine. Daca principiile morale crestine sunt ignorate, a argumentat el, baza unei culturi europene comune se va pierde. Arhiepiscopul Hilarion a avertizat ca în practica, crestinismul este sub atac în Europa de astazi. „Auzim adesea despre anti-semitism si islamofobie, si foarte putin se spune despre crestinofobie”, a spus el.

Pentru intregul discurs sustinut la Toronto, postat in limba engleza de agentia Interfax, accesati linkul urmator:

http://www.interfax-religion.com/?act=documents&div=134

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *