Clienţii lucrurilor mărunte

Suntem clienţii lucrurilor mărunte.

Suntem atât de ahtiaţi după tot ceea ce e la modă, tot ceea ce se poartă, tot ceea ce dă bine! De la îmbrăcăminte la casele în care locuim, la vacanţele pe care le organizăm, totul e o competiţie pentru lucruri mărunte.

Să nu fiu înţeles greşit: nu sunt genul moralizator care acuză tot ceea ce nu are sau nu poate obţine, nu sunt nici pedagogul de doi bani care şi-a format un şablon demagogic standardizat. Pur şi simplu observ în jurul meu. Şi din nefericire constat că atitudinea competitivă a omului de a crea sau a înainta în standarde s-a transformat într-un adevărat război de cucerire a unor ţinte iluzorii, utopice. Nu ne mai place locul de muncă, am vrea un pas mai sus; nu ne mai place maşina asta, vrem alta; nu ne mai plac roşiile rotunde, vrem din-alea cu vârf; ne-am săturat de strada pe care stăm, vrem pe o alta; nu mai merg vacanţele în ţară, trebuie să fie neapărat în străinătate, barem în Bulgaria; ne-am săturat de persoana de lângă noi, vrem pe altcineva; pasta de dinţi nu mai e bună, nici vechiul cort, nici patinele de anul trecut, nici tabloul ăsta de acum doi ani. Parchetul e deja de trei ani, jgheaburile nu se mai poartă din tablă galvanizată, uşa de la intrare se face acum din sticlă pictată, duşul trebuie să aibă muzică şi „jacuzzi”.

Acum câteva zile auzeam pe cineva spunând, de pe patul de spital: „Cât de mult înseamnă lucrurile mărunte, până când ajungi aici! Şi cât de puţin mai contează ele odată ce intri în salon!”

Eu cred că ne-am cam sălbăticit tot alergând după ceva ce nu contează. Am devenit la fel de „aditivaţi” ca  alimentele pe care le consumăm. Uităm să mai cunoaştem cine suntem, cum ne cheamă, de ce suntem pe lume. Uităm să mai avem răgazul să ne bucurăm. Uităm să mai ascultăm cântecul unei păsări. Uităm să ne amintim cât de importanţi suntem, cât de scurtă e viaţa, cât de mult contează să rămâi sănătos la minte şi la suflet.

Am devenit „fast-people” pentru „poor-things”.

Omul-maşină al lui Chaplin e mai prezent decât oricând.

Eu nu vreau să trăiesc aşa o viaţă. O asemenea viaţă nu merită, pentru că nu voi apuca niciodată să realizez că o am, să mă bucur de ea. Prefer să nu mă mai intereseze ce-a spus Băsescu, nici ce detergent inteligent a mai apărut, nici ce planetă a mai descoperit NASA. Prefer să uit de mine în iarbă, ascultând cuminte sfârâitul soarelui ce se îneacă încet în apele de seară, să urmăresc cu privirea transformarea unui nor şi cântecul perdant al unui greiere.

Prefer să mă nasc, să trăiesc şi să mor fără încercări disperate de a-mi prelungi viaţa la clinica din Viena.

Popescu Ioan

1 comment on “Clienţii lucrurilor mărunte

 1. ioDan ianuarie 12, 2018 at 07:58 - Reply

  Întradevăr, aceasta este calea cea „îngustă”, plăcută Domnului, care-l tulbură pe satana și pe acoliții lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.