LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Conexiunea Policarp

Share

Parinte al iubitului si binecuvantatului Tau Fiu, Iisus Hristos, prin Care am primit cunostinta despre Tine, Dumnezeul Ingerilor si al Puterilor si a toata faptura, al intregului neam, al celor drepti care traiesc inaintea Ta, Te binecuvantez ca m-ai invrednicit de ziua si de ceasul acesta ca sa fiu pus in ceata martirilor la potirul Hristosului Tau spre invierea vietii de veci a sufletului si a trupului, in nestricaciunea Duhului Sfant. Intru care fa sa fiu primit si eu inaintea Ta ca jertfa grasa si bineplacuta precum m-ai pregatit si m-ai descoperit si implinit, Dumnezeule cel nemincinos si adevarat. Pentru aceasta si pentru toate Te laud, Te binecuvantez si Te preamaresc prin vesnicul Arhiereu Iisus Hristos, iubitul Tau Fiu, prin care impreuna cu El si cu Duhul Sfant Ti se cuvine marire acum si in veacurile ce vor sa fie. Amin.

Epifanie, Elefterie, Eustratie, Spiridon, Nicolae, Alexandru… O galerie de sfinţi. Între ei, la loc de cinste, Policarp. Ucenic al sfinţilor apostoli, Policarp este învăţător al Asiei, este părinte al creştinilor şi nimicitor al idolilor. Persecutat, nu Îl trădează pe Dumnezeu: „De optzeci și șase de ani îi slujesc și nu mi-a făcut vreodată un rău; cum aș putea să-l jignesc pe Regele meu, care m-a răscumpărat?”În timpul cruciadelor, latinii au luat tezaurul moaştelor sale, oferind „protecţie” în Apus. Părintele Policarp le scria celor din Filipi: „Cel care L-a inviat pe El (pe Hristos) din morti ne va invia si pe noi, daca facem voia Lui si mergem in poruncile Lui si iubim ceea ce a iubit El, departandu-ne de orice nedreptate, lacomie, iubire de argint, vorbire de rau, marturie mincinoasa„.

Sfântul Smirnei ne învaţă neagoniseala, simplitatea, caritatea, sinceritatea, dragostea: „Inceputul tuturor relelor este iubirea de argint. Stiind dar ca nimic n-am adus pe lume si nici nu putem lua ceva, sa ne inarmam cu armele dreptatii si mai intai sa ne invatam a umbla in porunca Domnului apoi sa invatam si pe femeile noastre sa umble in credinta data lor, in dragoste si in curatie„. În faţa Învierii nu poţi rămâne netru, nu poţi fi gri, căldicel, indecis. Angajamentul ferm înseamnă o credinţă solidă, pornită din interior, bazată de purificare, despătimire, iluminare şi îndumnezeire: „Oricine nu marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup este antihrist; cel care nu marturiseste marturia crucii, este de la diavol, iar cel care intoarce cuvintele Domnului spre poftele sale si spune ca nu-i nici inviere, nici judecata, acela este primul nascut al lui Satana.”

Ştim ce vom fi întrebaţi la judecată: dacă am fost milostivi. Ştim deja întrebările şi răspunsurile corecte. Şi avem voie să copiem. Suntem chiar îndemnaţi să copiem modelul lui Hristos: „Urmati pilda Domnului, tari in credinta si nemiscati, iubitori de frati, iubindu-va unul pe altul, uniti in adevar, asteptandu-va unul pe altul in bunatatea Domnului, nedispretuind pe nimeni. Cand puteti face bine, nu amanati, pentru ca milostenia scapa de moarte„. Contemporani în timpul mesianic cu noi, părintele Policarp răspunde rugăciunilor noastre. Folosiţi această conexiune. Este legătura vie dintre Scriptură şi Liturghie, dintre credinţă şi viaţă.

Marius MATEI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up