Dacă eu merg în casa de adunare nu mai sunt în acelaşi grup cu Sfântul Pavel şi cu preoţii?

            Soarele alunecă încet de pe bolta cerească spre asfinţit. Ploaia care a căzut după amiază a răcorit plăcut atmosfera şi făcea ca drumul spre biserică să fie uşor de parcurs. Maria străbătea îngândurată uliţele satului. Avea o întrebare şi dorea să vorbească cu părintele duhovnic. Ora de cateheză se dovedeşte mereu un bun prilej pentru a clarifica nedumeriri.

-         Părinte duhovnic, la serbarea de la sfârşitul anului şcolar, eu am interpretat un cântec despre Mântuitorul Hristos….

-         Da, Maria, îmi amintesc.

-         Săptămâna aceasta, a venit o vecină la mine, ca să îmi spună că am cântat foarte frumos şi că doreşte să înregistreze acea melodie…

-         Interesant…

-         Şi m-a rugat să învăţ şi pe alţi copii acel cântec…

-         Pare o persoană interesată, foarte frumos. Despre cine este vorba Maria?

-         Doamna Rebeca…

-         Aşa deci… Şi cum se gândeşte doamna Rebeca să realizeze ceea ce a propus?

-         Păi… ea merge la casa de adunare, acolo vin mulţi copiii, şi m-a invitat să merg acolo cu copiii şi să cânt împreună cu ei. A promis că va fi foarte frumos…

-         Acum înţeleg. Şi tu, Maria, ce părere ai despre această invitaţie?

-         Eu ce să spun… M-aş duce… Mi-a arătat o înregistrare video de la corul lor, au chitară, pian, microfoane, boxe, lumini colorate, e o sală de spectacol foarte bine dotată… Dar nu ştiu dacă e bine. De asta am spus ca întâi să vă întreb pe dumneavoastră….

-         Adică vrei să ştii dacă nu cumva este un păcat să mergi în casa de adunare.

-         Da…

-         Păi, hai să descoperim împreună. Îţi aduci aminte rugăciunea Mântuitorului Hristos de dinaintea trădării Sale de către Iuda?

-         … Atunci când se roagă pentru noi?

-         Da, atunci când spune: „Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi”(Ioan 17, 11). Despre ce se roagă Mântuitorul Hristos?

-         Despre faptul că toţi creştinii trebuie să fie prieteni?

-         Mai mult decât atât: Trebuie să fie o unică horă, un unic grup, în jurul lui Dumnezeu, care este Unic. Ia spune-mi tu, cei ce merg la casa de adunare fac parte din acest grup?

-         Nu ştiu,… părinte…

-         Cui crezi că i s-a dat în grijă de către Dumnezeu păstrarea unităţii grupului de creştini adevăraţi?

-         Preoţilor…?…

-         Da. Sfântul Apostol Pavel spune episcopilor: „Luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu” (Fapte 20,28). Iar episcopului Tit îi scrie: „Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit” (Tit 1,5). Ia spune-mi mie, la casa de adunare slujeşte vre-un preot?

-         Nu cred…. Dar ei se numesc creştini… Şi se roagă lui Iisus Hristos…

-         Da, e adevărat. Dar iată ce spune Sfântul Pavel:  „Eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma. Şi dintre voi înşivă se vor ridica bărbaţi, grăind învăţături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei” (Fapt.20, 29-30).

-         Adică ei au răstălmăcit credinţa?

-         Da, Maria. Cei ce merg la casa de adunare s-au lăsat păcăliţi de „lupii cei îngrozitori” care au interpretat credinţa după bunul lor plac şi au rupt unitatea grupului de creştini ce erau uniţi în jurul lui Hristos Dumnezeu.

-         Adică dacă eu merg în casa de adunare nu mai sunt în acelaşi grup cu Sfântul Pavel şi cu preoţii?

-         Nu, nu mai eşti. Şi eu ca preot duhovnic nu pot să îţi mai permit să te împărtăşeşti cu Sângele şi Trupul Mântuitorului Hristos.

-         Cum….!?….

-         Nu te mira, Maria. Cine se îndepărtează de Biserica cea adevărată pentru faptul că în casa de adunare există chitară, microfoane, boxe şi muzică mai frumoasă, înseamnă că nu ştie nimic despre Sfintele Taine lăsate de Hristos şi transmise de Sfinţii Apostoli până la noi. Cine merge acolo, s-a rupt total şi se îndepărtează de Dumnezeu.

-         Dar părinte, … îndepărtarea de Dumnezeu, … nu cumva e drumul spre iad?

-         Noi nu avem dreptul să judecăm. Dumnezeu e unicul Judecător. Noi trebuie însă să ne ferim de drumul rău, şi să ne apropiem de Hristos.

-         Părinte duhovnic, toată viaţa mea nu voi intra într-o casă de adunare. Vă mulţumesc.

  

Pr. Gabriel Herea

1 comment on “Dacă eu merg în casa de adunare nu mai sunt în acelaşi grup cu Sfântul Pavel şi cu preoţii?

 1. ioan februarie 13, 2018 at 07:53 - Reply

  Binecuvântați, Părinte! Totuși, și între ortodocși sunt opinii pro și contra ecumenismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.