Eu, geamănul lui Toma

Toma

În seara din Duminica Tomii, Corala de preoţi şi teologi Sfântul Apostol Andrei a concertat în biserica Acoperământul Maicii Domnului, din Bucureşti.

Ascultasem dimineaţa, la Sfânta Liturghie, „apărarea” lui Toma, rostită în biserica mea de un preot tânăr, care urcă rareori în amvon. O credinţă înfocată răzbătea din cuvintele lui, era ca un avocat sclipitor la bară, uimindu-mă că poate înţelege necredinţa mea, cea care mă bântuie uneori, căderea mea inexplicabilă în răceală, ispita de a nu mai iubi. Pentru că despre asta vorbea, despre mine – geamănul lui Toma. Şi îmi venea să plâng, pentru cât de bine mă apăra.

Scria Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeii, chirurgul-fără-de-arginţi:

„Credinţa noastră este mult mai slabă decât credinţa Apostolilor, deşi nu avem nici o îndoială că Hristos a înviat, fiindcă acest adevăr sfânt este primit de multă vreme de întreaga lume creştină.Dar credinţa noastră necesită o întărire şi o încălzire permanente. Cu ce o vom întări? Cu ce o vom încălzi? Cumva prin atingerea de Rănile lui Hristos?”

Acest sentiment l-am avut, ascultând Corala Sfântul Apostol Andrei: că mi se îngăduie, prin miracol, să ating sfintele Răni ale Domnului. Tot sufletul meu le atingea.

Cum să nu crezi cu ardoare, când treizeci de glasuri preoţeşti vestesc cu putere, Hristos a Înviat! Corala ne-a reamintit, de asemenea, Canonul Sfântului Andrei Criteanu, cea mai frumoasă expresie muzicală şi literară a pocăinţei.

Când cânţi lui Dumnezeu, te rogi de două ori, a spus un cuvios părinte.

Cred că armonia readuce credinţa în suflet. Să o păstrăm şi să mulţumim pentru ea lui Dumnezeu şi celor prin care ne este dăruită!

Elena Frandeş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.