Miron Elie Cristea, patriarhul

Pe 25 februarie 1925, Scaunul Arhiepiscopal si Mitropolitan al Ungro-Vlahiei era ridicat la rangul de Scaun Patriarhal. Miron Cristea devine, in calitatea sa de Primat al Romaniei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.Minte luminată, părintele Miron Cristea fusese episcop în Ardeal. Spre deosebire de predecesorii săi, sprijinise Unirea și nu trădase, nu se maghiarizase, nu era antiunionist. S-a născut la Toplița, a totînvățat la Bistrița, Năsăud (-ul lui Coșbuc), Sibiu, Budapesta. Este hirotonit diacon de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi (1900). Devine călugăr la Hodoș-Bodrog, Arad.

Este promotorul Băncii Culturale Lumina, ce oferea burse de studiu elevilor nevoiași (românii făceau, în sfârșit, școală). Este sufletul ASTREI sibiene. Înființează Muzeul de Etnografie Sibiu (el scrie și statutul). Publică o culegere de proverbe românești. Sprijină școlile confesionale și ține multe conferințe entuziasmante. Este cel mai nobil urmaș al lui Șaguna. Este ctitorul multor școli și biserici în Ardeal (pomenit zilnic la ctitori). Din 1909, este episcop la Caransebeș. Apără școlile confesionale bănățene (ungurii vroiau să le desființeze). Participă la Unire. În 1919 este ales mitropolit primat al României. Din același an, este academician. Aplică Statutul șagunian, laicii primind un rol sporit în administrarea bisericească. Înființează Institutul Biblic, care tipărește și azi. Sprijină multe foi parohiale. Crează Fondul Milelor. Este primul patriarh, cel dintâi episcop al tuturor românilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.