O-ul Ortodoxiei

Văd în ultima vreme că se practică   scrierea cuvântului Ortodoxie -ortodoxie ca substantiv comun* chiar de către ortodocși, prin urmare  cu ,,o” mic. La fel se întâmplă cu cuvântul  sau abrevierea  numirii de Părinte -părinte, Biserică-biserică, Taină -taină, Liturghie -liturghie. etc.

Fac parte din categoria de oameni care resimt aceste numiri/simboluri ca făcând parte din Sfânta Sfintelor  din sufletele lor. Prin urmare, ca valoare, ele nu pot fi reduse la un nume comun. Nu sunt de uzură comună, au o încărcătură personală-universală simbolică.  Chiar dacă, gramatical, pentru filologi e corectă scrierea cu litere mici. Adică să recurgem la  ,,political correctness” ,să reducem actul credinței la norme comune.
Pentru mine axiologic reprezintă însă  altceva, deci,  iertați-mi viitoarele greșeli. De exemplu, niciodată n-am să-l  pot numi pe Părintele D. Stăniloae- părintele Stăniloae.

1 comment on “O-ul Ortodoxiei

 1. Ioan februarie 6, 2018 at 06:17 - Reply

  Dac-ar fi singurele greșeli… Ce să mai zicem de cele gramaticale, ortografice, neglijarea caracterelor Ă,ă, Â,â, Î,î, Ș,ș, Ț,ț ?
  Probabil din prea multă grabă. Domnul să ne ajute să nu ne uităm limba !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.