LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Posibile cauze ale nefericirii

Share

1. Comparăm conştient…sau mai puţin conştient, clipa de faţă cu trecutul în care am trăit o stare înaltă de fericire sau cu viitorul în care ne închipuim trăind o fericire similară sau chiar mai mare. Deci nu trăim în prezent.

2. Ne ataşăm de o experienţă puternică pe care am avut-o şi ne dorim o alta în care să simţim…acel extaz care ne dă starea de fericire. Sufletul îşi doreşte extazul, Fericirea. Trupul îşi doreşte hormonul fericirii-serotonina, pe care îl doreşte asemeni unui drog. Deci e voia noastră proprie, care a născut o nouă dorinţa…şi vor apărea aşa la infinit, dacă intrăm în cercul vicios. Soluţia e tăierea voii proprii…prin răstignirea ei şi astfel moartea dorinţei…Fericirea e în spatele lor…în spatele Crucii. Fericirea ţine Crucea în Braţe…pentru că Fericirea are un nume…Dumnezeu. Asumarea Crucii care suntem, ne poziţionează în braţele Fericirii. Ne dă un sens în Viaţă şi cea mai mare împlinire. În sfârşit faci ce trebuie. În asumarea completă a Crucii dispare umbra. Crucea e Soarele care suntem. E Hristos care străluceşte în noi şi prin noi victorios, biruind moartea şi renăscându-ne la Viaţa Veşnică.

3. Acceptarea nefericirii, ne duce la fericire. Acceptarea Deplină a Crucii care suntem…fără nici o împotrivire. Renunţăm la a vrea să fim fericiţi în modul nostru…ne răstignim presupusa fericire şi plăcerea de a fi fericiţi şi ne asumăm nefericirea, durerea şi suferinţa noastră şi a lumii. Dăm drumul idealului pe care îl avem despre Fericire. Dăm drumul celor mai frumoase experienţe pe care le-am avut sau le visăm, în care am fost fericiţi…renunţăm de fapt la ataşamentele pe care le-am făcut pt acele experienţe. Aşa ascultăm ceea ce a spus Hristos…lasă Totul şi urmează-mi mie. Hristos a renunţat la a-şi arăta Slavă Dumnezeirii Sale (exceptând Schimbarea la faţă de pe Tabor) şi ne-a arătat mai mult Smerenia şi Blândeţea Sa Desăvârşită. Şi-a asumat Crucea şi moartea, renunţând chiar la viaţă şi fericire. Ridicând şi trăind întreaga durere şi suferinţă a omenirii, de la începutul lumii, până la sfârşitul ei. Atâtea miliarde şi miliarde de oameni… Hristos e Alpha şi Omega, începutul şi sfârşitul. Calea, Adevărul şi Viaţa. Doar un Om care trăieşte cu adevărat şi e VIU, poate fi cu adevărat Fericit.

4. A spus Iisus „Fiţi în lume, dar nu ai lumii.” Adică Fiţi în Duhul Sfânt şi trăiţi în lume. Ieşiţi din duhul lumii…şi descoperiţi Harul Duhului Sfânt, care e în voi…şi este pretutindeni. E talantul vostru, de la Taina Botezului. Cât îl mai ţinem îngropat, sau cât îi permitem să strălucească ca un Soare? Trăim într-o stare de nefericire, pentru că acceptăm ca lumea să ne controleze, să ne înrobească, propriei sale voi…sau propriilor sale nevoi. Lumea de cele mai multe ori poate însemna familia, prietenii cei mai apropiaţi, colegii, societatea, etc. Noi nu mai ascultăm de ceea ce simţim în adâncul Sufletului, ci facem pe plac lumii, pentru a fi acceptaţi şi iubiţi. Şi oricum gura lumii nu o închide nimeni, oricum lumea va vrea în permanenţă să te schimbe aşa cum vrea ea. În fiecare Clipă e necesar să ne întrebăm, acum fac pe plac lumii, sau…încerc măcar să fiu pe placul Lui Doamne. Oare ce ar vrea El, să fac în această situaţie? Ce aş vrea eu să fac, din tot Sufletul, în această situaţie?

5. Nu ne ascultăm cu adevărat Sufletul. Şi Sufletul nu îl mai ascultă cu adevărat pe Dumnezeu. Sufletul e mâhnit pt că nu mai poate comunica direct, faţă în faţă cu Dumnezeu. Aceasta e Fericirea Lui… împlinirea Sufletului: comuniunea şi Dialogul permanent cu Doamne, aşa cum era la începutul creearii Omului. Acesta e Raiul Omului, Fericirea de A FI în braţele Lui Dumnezeu, a-L vedea şi a comunica cu El.

Cu drag şi cu nădejdea, reîntoarcerii tuturor, la Fericirea adevărată, care e comuniunea permanentă cu Doamne. Doamne ajută!

Anca Revnic

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *