Sănătosul închipuit nu e mântuit

Viața este un spital, în care fiecare vrea să își schimbe patul, zice Baudelaire. Mai eficient ar fi ca fiecare să profite de conjunctură și să obțină vindecarea, să se poate externa complet ameliorat. Ce rost are să schimbi patul, dacă rămâi bolnav?! Cei însetați de sănătate nu au înțeles ce ar trebui să facă și nici nu caută un doctor.

A fi sănătos înseamnă a trăi ritmul liturgic în lume, zice maica Siluana Vlad. A alunga cele opt gânduri rele: lăcomia, desfrânarea, avariția, mânia, întristarea, urâtul, slava deșartă și mândria. Despătimirea este experiența noastră crucială, zice Remi Brague, experiență care pregătește iluminarea și desăvârșirea, adică vindecarea completă. Sănătatea deplină nu înseamnă nicidecum plictiseală, ci profunzime și sens, de tip erasmic: Omul este fericit atunci când este pregătit să fie ceea ce este.

Există puțini oameni sănătoși. Există puține persoane fericite. Există o prea puțină căutare a înțelepciunii, a artei de a trăi: Despre nici un subiect nu s-a filosofat mai puțin decât despre filosofie. Omul caută prea puțin adevărul, frumosul și binele, doar pentru că acestea nu îi aduc (în opinia lui) un profit palpabil imediat, cuantificabil. Adevăratul spirit evanghelic tămăduitor este smerenia, dar aceasta pare cea mai mare nebunie în ochii bolnavilor. Omul uită și că faima este un mare dușman al fericirii lui. Fără noimă, omul vrea să fie faimos și se miră că e nefericit.

Nu ni se promite o vindecare imaginară, ci una cât se poate de reală. Pentru Voltaire, certitudinea este absurdă. Pentru creștini, certitudinea este sensibilizatoare, motivantă și energizantă. Omul crede că e liber, dar pretutindeni este văzut în lanțuri, patimile sunt zeghea lui. Memoria omenirii este puternic traumatizată de numeroasele încleștări violente pentru instaurarea unor utopii. Memoria vizuală este zdruncinată de prea multe mesaje derutante și de semne mai degrabă de evitat. Omul nu se vindecă, deoarece vrea doar relaxare (Bertrand Russell). Nu mai vrea muncă, nici jertfă, nu mai vrea nimic. Crede că totul i se cuvine. A devenit o simplă extensie a mașinii sau a laptopului. Deși au trecut multe secole, cred că măcelărirea europenilor de către normanzi a lăsat frici mari. Mai ales că nu am învățat istoria și o repetăm ciclic. Primii creștini au uimit o lume întreagă nu prin doctrină, ci prin sărăcie și altruism.

Durerea arde, dar luminează drumul în bezna nopții, zice Inocențiu Annenski. Medicamentul e amar, dar vindecă de virusul întunericului. Omul vrea să scape. Numai că se gândește prea mult cum să scape de sărăcie și nu mai scapă de boală (Edgar Rice Burroughs). Hristos nu a vrut să scape de sărăcia materială, nici apostolii, nici milioane de creștini sute de ani după. Cine vrea să explice totul prin cuvinte ajunge să nu mai poată explica nimic (Liviu Rebreanu). A te tămădui înseamnă a vedea miracolul iubirii, care înainte ți se părea invizibil. Dacă flacăra (văpaia) se stinge, omul moare înghețat. Iadul este mai degrabă plin de gheață.

 

Marius MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.