LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Vulgaritățile fac viața de netrăit

Share

Sursa înțelepciunii este experiența, iar sursa experienței este smerenia. Nefericirea omului contemporan vine din greșeala propovăduită maselor, potrivit căreia smerenia este de nesuportat. Omul tehnologizat este mândru și nu concepe să se smerească. Pentru mulți, viața însăși a devenit DE NETRĂIT. Traversăm ceea ce Max Scheler numește perioade critice de instabilitate.

Omul respinge orice suferință, orice cruce, rămânând astfel netămăduit. Omul consumă nu dintr-o nevoie firească, ci din dorința de epatare, dintr-un impuls malefic, care – la final – îl va ștrangula fără cruțare. Omul se împovărează cu gelozie, trândăvie, lăcomie, mânie și ostilitate și nu vrea să se hrănească cu dragoste. Ceea mai exhaustivă definiție este concisă: omul egoist. Nu are experiențe sufletești, nu suportă alte persoane, nu știe să trăiască. Doar el contează. El și cardul lui, atât.

Evanghelia a încreștinat omul vulgar, redându-i o șansă reală să se reabiliteze. Mai mult, Evanghelia îi promite omului fericire, veșnicie și lipsa oricărei vulgarități. Convingerile nevindecate de vulgaritate impregnează existența cu ură, oferind dezgust, nefericire și infern. Cea mai importantă sarcină devine astfel stabilirea criteriilor care stabilesc norma, echilibrul și traiectoria de urmat.

Viața redevine trăibilă atunci când omul redescoperă că nu e ceea ce crezuse el că poate deveni. Amăgirea diavolului este cea mai mare păcăleală: deși îți promite că îți va da totul, de fapt, îți ia totul, deoarece îți ia sufletul. Scopul ultim nu este acela de o obține un lucru (fie el și de mare valoare), nici de a fi extrem de stimat, ci acela de a trăi Altfel, cu Altcineva.

Cât de așteptate erau scrisorile apostolilor în Biserica primară! Cât de mult doreau discipolii să evite vulgaritățile păgânilor! Ca să distrugi civilizația creștină nu este nevoie să distrugi Cartea, ci doar să încurajezi oamenii să nu o mai citească. Orice vulgaritate vine din lipsa educației, din absența gândirii și din distorsionarea modelului.

Trebuie să rămâi în beția artei posibilului, pentru ca realitatea vulgară să nu te distrugă. Risipirea cadoului numit timp prin jocuri video nu este doar o vulgaritate, ci chiar o obscenitate. Omul privește cum alții îi trăiesc viața. Stă pe fotoliu nemișcat, dar vede totul. Acumulează multe date, dar este incapabil să mai simtă generozitate sau compasiune, deoarece a erotizat toate obiectele din jurul lui. Fără Carte nu avem nici trecut, nici viitor.

Învățăm mai multe din suferință decât din sănătate, deoarece este o lecție pe care nu o putem uita. Înțelegem cât de oribilă este vulgaritatea, care înainte ne amuza. Biserica nu este doar spital, este și bibliotecă. Aici citim cărțile profeților și primim puterea de a face viața de trăit.

 

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *