Acasă la Sfântul Ioan Casian

Întemeietorul monahismului din Franţa, Sf. Ioan Casian, e originar din Dobrogea. Născut la 360 în zona Casimcei, a pustnicit în peştera care-i poartă numele, situată între Târguşor şi Cheile Dobrogei. Actualmente, în vecinătatea peşterii se află o mânăstire, rod al strădaniei stareţului Iustin Petre şi a Fundaţiei „Sf. Martiri Brâncoveni”. Încă din primul său an în Dobrogea, Î. P. S. Teodosie a iniţiat ridicarea unui locaş monahal în vecinătatea peşterii. Vizitată chiar şi în timpul prigoanei comuniste, peştera a devenit azi un important loc de pelerinaj pentru credincioşii din ţară, dar şi din străinătate.

Sfântul Ioan Casian
prăznuit cu mare fast în Dobrogea
Cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Ioan Casian şi Gherman, în Dobrogea au avut loc o serie de manifestări religioase. Astfel, încă din seara de 27 februarie 2007, credincioşii au participat la slujbe şi întâlniri duhovniceşti. Î. P. S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de Priveghere la Biserica „Sf. Gherman” din cartierul Poarta 6 (a cărei piatră de temelie a fost pusă în toamna lui 1997, paroh fiind părintele Ionuţ Aştefănoaie, care nădăjduieşte să pună bazele unui complex social în imediata vecinătate a bisericii), după care, la Mânăstirea „Peştera Sf. Ioan Casian” a avut loc slujba de Priveghere, urmată de Sf. Maslu, iar la miezul nopţii, chiar în peştera sfântului, s-a oficiat Sf. Liturghie de către Arhim. Andrei, Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu obştea Mânăstirii „Sf. Ioan Casian”. Pe 28 februarie, de ziua prăznuirii, s-a oficiat Sf. Liturghie arhierească la Mânăstirea „Sf. Ioan Casian”.

Moaştele Mucenicilor de la Adamclisi
redate cultului după 35 de ani…
În seara de 28 februarie, Î. P. S. Teodosie a oficiat slujba de sfinţire a locului şi a pus piatra de temelie pentru Mânăstirea „Sf. Apostol Filip”. Locaşul de cult urmează a fi ridicat în vecinătatea vechiului Centru episcopal de la Adamclisi, devenind o mărturie a continuităţii creştinismului dobrogean. Aici vor fi depuse moaştele celor cinci Sf. Martiri descoperite într-una dintre bazilicile cetăţii. Martirizaţi cel mai probabil pe la sfârşitul sec. 3, trupurile lor au fost aduse mai târziu şi depuse în criptă. E vorba despre o practică bisericească din sec. 5-6, continuatoare a vechiului obicei prin care, din cauza persecuţiei creştinilor, Sf. Liturghie (frângerea pâinii) se oficia pe morminte aparţinând sfinţilor. La solicitarea Î. P. S. Teodosie, Institutul Antropologic din Bucureşti a redat cultului moaştele celor cinci Sf. Martiri de la Adamclisi, după aproape 35 de ani de la descoperire.

Sfântul Ioan Casian

Pustnic al Scythiei Minor, Sf. Ioan Casian a plecat alături de Sf. Gherman în pelerinaje în Palestina, în pustia Egiptului şi Siria. Cei doi au ajuns la Constantinopol în anul 400, iar Ioan Casian a fost hirotonit diacon chiar de către Sf. Ioan Gură de Aur, alături de care îşi va desăvârşi pregătirea teologică, după cum mărturiseşte în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul şi opera lui Ioan”. Va pleca în Apus pentru a-i lua apărarea părintelui său duhovnicesc, după care va întemeia o mânăstire de maici şi una de monahi în Marsilia. Obştea creştină de acolo şi numeroase alte comunităţi bisericeşti din Galia l-au cinstit ca sfânt îndată după mutarea sa la Domnul, în anul 435.

Liliana NACLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.