Bisericuţele mobile din Rusia

Biserica Ortodoxă nu va inova niciodată în ce privește adevărurile de credință și nici nu „va aduce la zi” învățăturile Sfinților Părinți, dar în lucrarea sa misionară este liberă și chiar datoare să folosească orice mijloace moderne pentru mântuirea credincioșilor săi. Fotoreportajul de mai jos, ilustrat cu imagini de pe internet, își propune să prezinte câteva exemple din Patriarhia Moscovei. Untitled2

Întrucât părinții Mânăstirii Optina se ocupă cu apicultura, dar cultivă și terenuri agricole în diverse locații, pentru a nu își neglija îndatoririle liturgice, în anul 2006, au construit o bisericuță mobilă pe care o deplasează funcție de nevoi.

Încă din secolul 19, trenul Trans-Siberian avea în dotare un vagon-capelă. Un astfel de tren circulă în prezent până în cele mai îndepărtate părți ale Siberiei, asigurând asistență religioasă și medicală.

Conform Ministerului Rus al Apărării, două treimi din militarii țării se declară religioși, iar dintre aceștia 83% sunt ortodocși. Pentru acest motiv, Biserica Ortodoxă Rusă a dăruit trupelor aeropurtate ale Rusiei o bisericuță mobilă pe care militarii o transportă în locurile unde își desfășoară misiunile.Untitled1

UntitledContinuând o veche tradiție de la începutul secolului 20, când s-a lansat prima biserică plutitoare pe fluviul Volga, Biserica Ortodoxă Rusă a binecuvântat folosirea acestei inedite metode de a ajunge la credincioșii săi din cele mai izolate și greu accesibile localități. Amenajate pe bacuri sau remorchere, aceste bisericuțe plutitoare asigură asistența religioasă de-a lungul Volgăi și a altor mari râuri ale Rusiei cum sunt Obi, Lena, Aldan sau Vilyuy.

Silviu- Andrei VLĂDĂREANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.