Căldărușani: Dascălul Grigore

Obişnuim în biserica noastră să ţinem cateheze istorice. Am ajuns să le vorbim credincioşilor despre Sfântul Grigorie Dascălul. Un mare duhovnic, un mare ierarh al lui Hristos. Pelerinajul credinţei ne poartă către Mănăstirea Căldăruşani, Ilfov, către sfintele lui moaşte. Grigorie este ucenicul marelui Paisie Velicikovski. Traduce operele Sfinţilor Părinţi din greacă. În 1812, pleacă la Athos, împreună cu monahul Gherontie. La întoarcere, Gherontie este ucis de către tâlhari la Plovdiv, Bulgaria. Grigorie scapă! Traduce Vieţile sfinţilor. Are trei principii: ADĂPOST, HRANĂ şi CĂRŢI pentru văduve, orfani şi săraci. Este un mitropolit CULT şi ÎNDUHOVNICIT. Îşi sfătuia credincioşii: „Cât avem vreme, să lucrăm cele bune. Să vieţuim cu înfrânare, dreptate şi credinţă. Sfinţii Părinţi sunt DOCTORI ISCUSIŢI, care nu mint, să îi chemăm în ajutor. Să punem PLASTURII lor rănilor noastre. Mai ales că REŢETELE SE DAU ÎN DAR”. Se opune măririi taxelor şi este exilat la Chişinău. Singura avere din chilie: cărţile. Bucură-te, plidă de înfrânare, chip al blândeţii, fericit dascăl al dreptei credinţe!

Marius MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reguli:

 1. Tratati persoanele care scriu aceste editoriale cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  1. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
  2. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa care sa jigneasca.
  3. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
 2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
 3. Nu transformati aceste comentarii de editoriale intr-un „chat”.
 4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestor comentarii puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@revistalumeacredintei.ro.
 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand in acest editorial, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.