LOADING

Type to search

Pelerinaje

La Rohia, primul hram fără Arhipăstorul Justinian

Share

Marţi, 6 decembrie 2016, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în noua biserică a Mănăstirii Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă.

Din soborul slujitor au făcut parte pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, fostul protopop al Lăpuşului, pr. Ioan Ciceu, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii, obştea de slujitori la Altarul Mănăstirii, preoţi de mir şi slujitori la altare mănăstireşti din Eparhie.

0000000bg

 

Deşi a fost o zi cu ger tăios, de iarnă autentică şi frumoasă, încât Mănăstirea Rohia părea un tărâm îngeresc de atâta alb, mulţime de credincioşi a venit să se închine şi să se roage împreună cu soborul la această sfântă sărbătoare. În rândul credincioşilor s-au aflat maici stareţe şi monahii de la mănăstirile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, fraţi şi surori de la aceste mănăstiri, credincioşi din satul Rohia, în frunte cu preotul lor paroh Ioan Pop, care s-au îngrijit ca fiecare credincios să primească la plecare câte un colac copt pe vatră, de care se dau la colindători. Între credincioşi s-au aflat arhitectul Dorel Cordoş, dr. ing. Gelu Zaharia, din echipa de proiectare a bisericii, primarul Mitru Leşe, binefăcători din Eparhie, între care Valentin Hereş.

Acest hram a fost primul fără Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, de la sfinţirea Paraclisului de iarnă, în 6 decembrie 1997, împreună cu P.S. Ioan al Oradiei şi P.S. Iustin Sigheteanul, de atunci şi până în prezent vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul nelipsind de la niciuna din sărbătorile hramului din 6 decembrie. P.S. Justinian a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016, iar hramurile de acum înainte le va patrona din locul de veci de la poarta mănăstirii, unde joi va fi oficiat parastasul la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice.

Hramul Paraclisului de iarnă – „Sfântul  Ierarh Nicolae” –  a fost ales nu întâmplător, deoarece, după Maica Domnului, patroana spirituală, întru a cărei cinstire s-a ridicat această mănăstire, sub oblăduirea Sfântului Ierarh Nicolae s-au aflat ctitorul şi întemeietorul sfântului locaş de închinare şi aşezământ monahal, preotul Nicolae Gherman, care a avut revelaţia visului de a ridica Mănăstirea Rohia, numele Sfântului Nicolae l-a purtat Ierarhul care a sfinţit prima biserică a mănăstirii, în urmă cu 90 de ani, Episcopul vrednic de pomenire Nicolae Ivan al Clujului, precum şi, de-a lungul timpului, o parte din vieţuitorii acestui aşezământ monahal l-a avut şi îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ierarh Nicolae. Aşadar, evlavia la Sfântul Ierarh Nicolae este mare la Rohia.

La momentul pricesnei pentru cei trecuţi la Domnul a fost pomenit Justinian Arhiepiscopul Părintele nostru, Episcopul Nicolae Ivan, ctitorii şi foştii vieţuitori ai mănăstirii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diacon prof. drd. Adrian Dobreanu.

Cu ocazia hramului, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură despre Sfântul Nicolae, viaţa, minunile şi lupta pentru păstrarea dreptei credinţe în primul Sinod Ecumenic din anul 325 de la Niceea.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat Parastasul după vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul, Părintele nostru, cel care a fost stareţul acestui sfânt locaş timp de 39 de ani, cel care a făcut ca numele Rohiei să fie cunoscut în toată ţara şi chiar în străinătate, dar mai mult decât atât, Rohia să fie căutată de credincioşi pentru rugăciunile şi sfinţenia acestui loc de tămăduire.

Atmosfera apropierii sărbătorii Naşterii Domnului se simte şi pe colindele care au însoţit credincioşii până la ieşirea pe poarta mănăstirii, interpretate de Grupul „Theologos”.

La plecare, P.S. Iustin Sigheteanul a primit din partea obştii mănăstirii o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost dusă la Muzeul Episcopiei.

 

Andrei Fărcaş

Actualitatea religioasă

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *